Je e-book bij Apple aanmelden in de iBookstore, hoe doe ik dat?

Apple wordt een serieuze verkoper van boeken via de eigen iBookstore. Maar hoe krijg je je e-boek bij Apple in het virtuele schap? We geven hieronder een aantal tips om je boek op de beste manier via Apple te verkopen.

Stap 1: Zorg ervoor dat je e-boek beschikbaar is via het CB

De allerbelangrijkste voorwaarde is dat je boek dat je in eigen beheer uitgeeft, beschikbaar is via het CB. Anders kan Apple er niets mee. Je kunt zelf een account nemen bij het CB of je kunt je aansluiten bij een clusteruitgeverij zoals www.devrijeuitgevers.nl of gewoon meeliften op ons account.

Stap 2: Zorg ervoor dat je prijs eindigt op 99 cent

De prijs van een fysiek, papieren boek ligt vast ingevolge de Wet op de Vaste Boekenprijs, maar voor een e-book ligt dat anders. Daar is de prijs vrij. Als je je boek via Apple wilt verkopen, stelt deze nogal een opmerkelijke eis. De prijs moet de laagste in de markt zijn en deze moet eindigen op 99 cent achter de komma.

Stap 3: Maak een foutloze ePub

Apple accepteert je boek alleen als de ePub van je boek honderd procent foutloos is. Anders lukt het zelfs niet om het boek te uploaden via het CB. Als je je boek zelf produceert met bijvoorbeeld de exportfunctie ePub in InDesign, kunnen er foutjes in blijven zitten. Zorg voor een partij die je boek checkt op foutjes. Vooral wanneer er veel plaatjes in je boek voorkomen, is die extra stap aan te raden.

Stap 4: Lees de eisen van Apple even na

Apple stelt strenge eisen aan het aanleveren van je bestanden. PDF’s mogen niet, alleen ePubs. Apple vraagt altijd 30% marge op je e-book. De cover moet minimaal 600 pixels breed zijn, zodat de digitale kwaliteit heel hoog blijft en voldoet aan de eisen van Apple. Randen of lijntjes om de cover van je e-book zijn uit den boze bij Apple.

Stap 5: Begin op tijd, want het duurt lang

Heb niet de illusie dat je je e-book met een paar dagen bij Apple op de plank hebt liggen. Ga uit van minimaal twee maanden. Eerst moet het bestand honderd procent foutloos zijn (zie stap 3) en als je je boek dan aangemeld hebt, duurt het nog vier weken voordat je boek in Nederland, België en Luxemburg te downloaden is. Je ontvangt daar ook geen melding van. Maar goed, als je dat voor elkaar hebt, is je boek via iBooks van Apple te koop. En ben je weer verzekerd van een groter bereik. Daar doe je het toch voor?

Meer weten?

Wil je meer weten over het aanbieden van je e-book bij Apple? Stel hieronder je vraag en wij reageren altijd. Succes!

2 antwoorden
 1. Martin van Wallenburg
  Martin van Wallenburg zegt:

  L.s,
  Graag ontving ik informatie over de mogelijkheden die Ibook biedt inzake het (her)uitgeven van antieke boeken en bijzondere kaarten en documenten, gericht op een internationale markt.

  met vriendelijke groet,
  Martin van Wallenburg

  Beantwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Dag meneer Van Wallenburg,

   Goed dat u de kracht van iBook inziet. E-books hebben absoluut de toekomst. Ik adviseer u om contact met Apple op te nemen, want Het Boekenschap richt zich alleen op de markt in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast helpen we bij het drukken, de vormgeving en de eindredactie. We kunnen echter wel een e-book van uw boek maken, die ook geschikt is voor verkoop via de boekenwebshop van Apple.

   Vriendelijke groet,
   Maarten Beernink

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *