De belangrijkste tekst van je boek, de flaptekst

De tekst op de achterzijde van je boek is nog belangrijker dan de inhoud. Want een slechte flaptekst zorgt ervoor dat geen mens je boek openslaat of online gaat bekijken.
Besteed daarom veel aandacht aan de flaptekst. Hieronder een stappenplan om tot de beste tekst voor de achterzijde van je boek te komen.

achterflap verdienen met uitgevenStap 1: ga brainstormen

Zorg ervoor dat je een groot vel papier voor je hebt liggen en schrijf alle voordelen op die het lezen van jouw boek de lezer biedt. Noteer er een stuk of 20. Het mogen losse kreten zijn, hele zinnen, dat maakt niet uit. Wees in deze eerste fase zeker niet te kritisch. Dat komt later.

Stap 2: ga schrijven

De losse elementen die je in stap 1 hebt verzameld, gaan we nu smeden tot zinnen. Hoe doe je dat? De beste tip is: begin gewoon te schrijven zonder te letten op je stijl. Zorg ervoor dat alle woorden die je opgeschreven hebt in stap 1, genoemd worden in de tekst.

Stap 3: ga schrappen

Streep de meest slechte zinnen door of herschrijf deze.

Stap 4: zet de beste zin vooraan

Lees alle zinnen nog eens door en plaats de beste zin vooraan je alinea. Dat is de binnenkomer. Deze eerste zin moet zo krachtig zijn, dat de lezer zin heeft om de rest te gaan lezen. Een makkelijke truc is om de beste zin te pakken en deze vooraan te plakken. Zo gedaan.

Stap 5: ga redigeren

Zoek synoniemen (bijvoorbeeld via Synoniemen.net), kort zinnen in.

Stap 6: verklap niet te veel

De functie van de flaptekst is: nieuwsgierigheid opwekken. Verklap daarom niet te veel in je tekst. Na het lezen van de flap moet iemand zin krijgen om je boek open te slaan. De flaptekst moet verrassen, prikkelen, uitnodigen. Niet alles op voorhand uit de doeken doen. Een flaptekst is geen samenvatting, maar een verleider. 

Zorg voor een blurb

Wat is een blurb? Dat is een aanbevelend zinnetje van iemand die je boek al heeft gelezen. Dat kan een journalist zijn, een recensent van NBD/Biblion, een hotemetoot die je eerste boek in ontvangst gaat nemen, een vakgenoot die aanzien heeft, iemand met veel volgers, noem maar op. Bedenk dat deze persoon meteen een ambassadeur voor jouw boek kan zijn. De blurb kan daarmee deuren openen die anders gesloten zouden blijven!

Eerst de flaptekst, dan naar de vormgever

Zodra de flaptekst klaar is, kan deze naar de vormgever van je boek. Naast de flaptekst heeft de vormgever ook nodig: titel, ondertitel, auteursnaam, ISBN en eventuele blurbs.

Deze tekst is geactualiseerd op 8 februari 2021.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *