De voor- én nadelen van zelf je boek uitgeven

Zelf je boek uitgeven maakt je niet afhankelijk van een uitgever. Dat is het grootste voordeel. Maar het gebrek aan ervaring kan ook een groot minpunt zijn. Kortom: wat zijn de grootste voordelen en de grootste nadelen van het zelf uitgeven van je boek?

voordeel boek uitgeven eigen beheerZelf uitgeven: de 3 grootste voordelen

  • Voordeel 1: onafhankelijkheid. Je bent niet afhankelijk van een uitgever of van anderen; je hebt letterlijk je hele project in eigen beheer.
  • Voordeel 2: de opbrengsten. Alle opbrengsten komen voor 100% ten gunste van jou. Je hoeft met niemand wat te delen van de opbrengsten van je boek.
  • Voordeel 3: vrijheid in inhoudelijke invulling. Je hoeft geen rekening te houden met de eisen van een uitgever. Wil je werken met jouw favoriete illustrator? Huur deze gewoon zelf in. Wil je zaken doen met die prettige eindredacteur? Geen probleem, alles kan en mag.

Zelf uitgeven: de 3 grootste nadelen

  • nadeel uitgeven eigen beheerNadeel 1: Gebrek aan professionaliteit. Je moet heel goed weten wat je doet. Als je kiest voor uitgeven van je boek in eigen beheer, kan je gebrek aan ervaring een minpunt zijn in de totale uitstraling van je boek.
  • Nadeel 2: een gebrek aan marketingkracht die een uitgever wel heeft. Onderschat de marketingkracht van een uitgever niet. Deze beschikt over uitgebreide perslijsten, over veel contacten bij journalisten en over uitgebreide mailinglijsten. Aan de andere kant: als jij een van de honderden auteurs bent, is het voor een uitgever onmogelijk om jou alle aandacht te geven. Dat is dan ook meteen een van de redenen voor mensen om voor een uitgave in eigen beheer te kiezen.
  • Nadeel 3: onbekendheid. Welke wegen moet je bewandelen: als uitgever in eigen beheer weet je niet precies waar je moet beginnen. Het lijkt, vooral bij het begin van het project, nogal een doolhof. De productie (vormgeving, eindredactie en drukken), de distributie (hoe krijg je het boek op de plank in de winkel) en de marketing (hoe komt je boek onder de aandacht bij de lezer) vraagt veel tijd en doorzettingsvermogen als je de kwaliteit zo hoog mogelijk wilt houden.

Welke auteurs kiezen voor uitgeven in eigen beheer?

Twee typen mensen kiezen voor zelf uitgeven. Ten eerste mensen die het zat zijn om te leuren met hun manuscript langs allerlei uitgevers en de regie in eigen hand willen nemen. En de tweede groep vormen de mensen die van niemand afhankelijk willen zijn en ook de opbrengsten zelf willen houden.

Vroeger was het uitgeven van een boek een mistig vak; de uitgever zat in een statig grachtenpand in Amsterdam en de auteur was overgeleverd aan de medewerking van de uitgever. Nu is er veel veranderd; je kunt de productie zelf doen en de marketing. Alleen de kwaliteitscontrole is er niet meer. Daardoor ontstaat een tweedeling tussen uitgeven in eigen beheer. Het is niks of het ziet er geweldig uit. Wees daarom doordrongen van de hoogste kwaliteit op ieder vlak, de eindredactie, de vormgeving, de marketing en het drukwerk.

Tot slot een paar tips:

Bezuinig niet op de eindredactie. Boek moet door 17 mensen gelezen zijn, dan pas is het foutloos. Niets is zo irritant als tik- en stijlfouten in een boek, ook al ziet het er nog zo gelikt uit. Veel mensen zien de boekpresentatie als de start van de verkoop. Maar dat is een groot misverstand. Begin al tijdens het schrijven met de marketing, niet pas als het boek verschenen is. Voor journalisten is een boek nieuws zodra het nog niet is verschenen! Daarna is het ‘oud nieuws’. Dus start nu al met het maken van een blog en verspreid stukken daaruit regelmatig via Twitter, YouTube, Google Plus, LinkedIn en Facebook.

Wij kunnen u helpen om een scherpe prijs voor uw drukwerk op te vragen. Klik hier om naar ons formulier te gaan. Wilt u op een later moment eens terugkomen op deze website? Laat uw e-mailadres dan even achter en we houden u via nieuwsbrieven op de hoogte van onze nieuwste artikelen over zelf uitgeven.

3 antwoorden
  1. Gerard Roorda
    Gerard Roorda zegt:

    Hallo Ik ben voor de derde keer in mijn leven bezig met het uitgeven van een boek. Dat deed ik al in de jaren zeventig toen nog in stencil met twee boeken van mijn vrouw. Daarna ging ik werken en gaf mijn werkgever mijn boeken uit. Ik heb wel voor wat professionaliteit gezorgd o.a. door er op toe te zien dat er altijd ISBN nummers werden aangevraagd en door tien bibliotheken die hun aanwinstenlijsten het land instuurden, een exemplaar te sturen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *