De verzendkosten: welk boekformaat is ideaal voor de brievenbus?

Hoe groot en zwaar mag mijn boek zijn om nog door de brievenbus te passen? Ik wil niet in het duurdere tarief vallen voor pakketpost. Kortom: wat is het ideale formaat als je kijkt naar de verzendkosten?

Let op: al bij het schrijven van je boek is het belangrijk om stil te staan bij het gewicht en formaat van je boek. Een groot en zwaar boek is veel duurder bij het verzenden dan een licht en dun boek. Vijf tips die je helpen om goed om te gaan met de verzendkosten.

Tip 1: beperk je al tijdens het schrijven

Lange lappen tekst lezen niet lekker. Schrijf daarom zo beknopt mogelijk. Val niet in herhaling en zorg ervoor dat je boek zo geschreven is, dat je hapklare brokken tekst voor de lezer biedt. Een dik boek kan wel, maar dat moet wel toegevoegde waarde hebben. Bovendien is een dik boek veel duurder bij het verzenden. Een brievenbus is 32 mm hoog. Zorg ervoor dat je boek niet dikker wordt dan 25 mm. Je hebt dan nog een paar millimeter over voor de verpakking en de begeleidende brief of factuur.

Tip 2: vraag een dummy op

boek-verzenden-verzendkosten4Sommige drukkerijen (als je via ons een offerte opvraagt kan dat zeker) bieden een unieke service: ze maken met de hand een proefboek, een dummy. Dat is gewoon een blanco boek, helemaal zonder tekst. Dit boek is gemaakt met dezelfde papiersoort als jouw uiteindelijke boek. Daardoor kun je precies uitrekenen hoe zwaar je boek gaat worden. Leg het boek op een gewone keukenweegschaal en noteer het gewicht. Kijk op de website van PostNL naar de actuele tarieven voor de postverzending.

Tip 3: kijk of je nog wat kunt schrappen

Soms zit je net tegen een kritische omvang aan. Dat betekent dat het met de verzendkosten veel voordeliger kan zijn om een iets dunner boek te hebben. Kijk daarom of je boek ietsje dunner kan. Let wel op: doe dit altijd voordat je boek naar de eindredacteur en vormgever gaat. Anders hebben deze specialisten kun werk voor niets gedaan en kunnen ze (deels) overnieuw beginnen.

Tip 4: onderzoek het meest kunstige formaat voor verzending

Welk formaat van je boek is nou ideaal? Daar kun je uren over nadenken of doorpraten. Vuistregel is dat je moet doen wat je zelf het best bij je boek vindt passen. Het is zonde om concessies te doen aan de uitstraling of de kwaliteit van je boek als je alleen maar naar de postbode kijkt. Goed om te weten is dat het maximumformaat volgens de website van PostNL 380 mm x 265 mm is voor een poststuk. Dat is dus niet het maximale formaat voor je boek, maar inclusief de verpakking. Ook hier geldt weer: vraag een proefverpakking op en ga testen. Ga je verzenden via het CB? Ook dan geldt: hoe lichter en dunner het boek, hoe voordeliger de service via het CB. In de praktijk trekken drukkers en uitgevers zich daar weinig van aan trouwens; het gaat in eerste instantie om de uitstraling van het boek. Maar het is wel goed om je dit te realiseren.

Tip 5: bespaar op verpakkingsmateriaal

boek-verzenden-verzendkosten2Een zwaar kartonnen omhulsel is mooi, maar weegt ook veel. Met het gevolg dat de verzendkosten kunnen toenemen. Een handige tip is om het boek een keer in te pakken in noppenfolie of een luchtkussenenvelop en naar jezelf op te sturen. Blijft het boek onbeschadigd? Dan kun je het risico nemen om alle boeken op deze manier in te pakken.Wil je meer weten over technieken om boeken in te pakken, snel te verzenden of gepersonaliseerd naar grote groepen klanten te versturen? Neem dan even contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *