Hoe kies ik de beste drukkerij voor mijn boeken?

Waar kan ik mijn boek dat ik zelf wil uitgeven, het beste laten drukken? Het antwoord is eenvoudig. Dat hangt ervan af wat je wilt laten maken. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten die je nodig hebt bij het aanvragen van je drukwerkofferte.

Bij het vinden van een drukkerij voor je boeken die je in grote oplagen wilt laten maken, is het handig om stil te staan bij de volgende punten.

Kleur of zwart-wit?

De ene drukker is beter ingericht op kleur, de andere drukkerij op zwart-witboeken. Het hangt sterk van het machinepark af waar de beste prijs-kwaliteitverhouding uit rolt.

drukkkerij-boeken2Het ideale formaat

Heb je een mooi formaat voor je boek in gedachten? Prima. Maar soms loont het om het boek nét een paar millimeter te verkleinen. Op die manier passen er meer pagina’s op een drukplaat. Daardoor wordt het productieproces goedkoper.

Tijd van het jaar

Traditioneel gezien zijn drukkerijen het drukst in het najaar. Dat begint al medio augustus en loopt door tot eind december. De reden daarvan is dat mensen het boek graag voor de Kerst in handen willen hebben, omdat november en december de bestverkopende boekenmaanden zijn. Lang vooruit plannen doen de meeste auteurs niet. Het gevolg is dat de persen overuren draaien en dat het vechten is om de gewenste levertijden te halen.

Bezetting van de persen

Niets is duurder voor een drukkerij dan het stilstaan van de drukpersen. Machines die niet draaien, kosten alleen maar geld. De drukkerij probeert de machines dus altijd aan de gang te houden. In rustige perioden (grofweg van januari tot en met juli) is de prijs meestal lager dan in het hoogseizoen. Bovendien is het zo: hoe eerder je je boek hebt, hoe langer je het boek kunt vermarkten. Je kunt het alvast sturen naar journalisten, bloggers, proeflezers, recensenten, enzovoort. Je benut de periode dat je boek nog niet in de winkel ligt, zo lang mogelijk. En bedenk altijd: journalisten vinden een boek alleen interessant zolang het nog niet officieel verschenen is. Samengevat: laat drukken in het voorjaar en gebruik de rest van het jaar om het boek te promoten. Plan de officiële lancering dan in het najaar, bijvoorbeeld in september of oktober.

drukkerij-boeken3Hoe eerder, hoe beter

Haastwerk kost altijd geld. Hoe eerder je weet wanneer je de pdf’s kunt aanleveren bij de prepress-afdeling van de drukkerij, hoe beter het is. Dat zul je uiteindelijk ook merken in de prijs. Alles wat goed te plannen is, is voordeliger. Verrassingen kunnen wel, maar kosten meestal (veel) geld.

Vraag tegenoffertes op

Heb je al een prijs voor je drukwerk ontvangen? Ik wil je uitnodigen ook eens bij Het Boekenschap een offerte op te vragen. Overweeg je om een groot aantal boeken te laten maken bij een drukkerij in het buitenland? Noteer dan deze gegevens eens voor jezelf:

 1. Het aantal boeken dat je wilt laten maken.
 2. Aantal boeken waarvan je de prijs ook wilt weten (om te kunnen vergelijken).
 3. De breedte en de hoogte van je boek (in millimeters). Let op: probeer binnen 170 x 240 mm te blijven. Als dat niet lukt, probeer dan binnen A4 (210 x 297 mm) te blijven. Wij adviseren je overigens altijd over het ideale formaat. Dat kan per drukker verschillen.
 4. De papiersoort: welk papier vind je mooi? Een voorbeeld van meerdere papiersoorten vind je in ons nieuwe boek Verdienen met uitgeven, dat is opgebouwd uit een aantal soorten papier.
 5. Harde kaft (hardcover) of paperback (softcover)? Hoe wil je dat je boek ‘voelt’? Een harde kaft is mooi, maar soms is een paperback toegankelijker of handzamer.
 6. Kleur of zwart-wit? Kleur is duurder, maar als je twijfelt, kun je ook twee soorten prijzen opvragen: voor kleur én zwart-wit. De cover is altijd in full-colour, zonder meerkosten.
 7. Aantal pagina’s: zorg ervoor dat het aantal pagina’s van je boek altijd deelbaar is door 4. En, als je efficiënt wilt omgaan met de kosten, het liefst door 16. Op die manier kunnen de mensen in de drukkerij de persen het meest optimaal inrichten.Voor jouw gemak hebben we deze vragen in een pdf gezet. Download deze pdf hier en print deze uit.

Ben je eruit? Heb je al een idee wat je gaat invullen? Vul je wensen dan in op ons offerteformulier: www.hetboekenschap.nl/offerte.

 

1 antwoord
 1. Maarten Beernink
  Maarten Beernink zegt:

  Een offerte aanvragen kan natuurlijk altijd. Dat kan natuurlijk bij Het Boekenschap (www.hetboekenschap.nl/offerte). Weet je nog niet precies wat je wilt? Vraag dan gewoon een offerte aan die je wensen op dit moment het best benadert. Je hebt dan in elk geval een offerte in huis die je eventueel bij kunt stellen. En je kunt ons altijd even bellen of mailen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *