De beste drukkerij in Polen vinden

Hoe vind je de beste drukkerij in Polen? Waar moet je op letten bij je zoektocht? Een boek maken doe je niet elke dag, dus de productie ervan moet helemaal kloppen.

Op zoek naar een drukker in Polen

Een boek drukken in Polen kan heel goed; dit lagelonenland is sterk in offsetdruk. Omdat bij die techniek vele handen het werk moeten doen, heb je te maken met flink wat manuren. Nederlandse uitgevers wijken massaal uit naar landen als Polen en Tsjechië voor hun offsetproducties.

Poolse drukkers versus Nederlandse

Is het mogelijk dat er typfouten worden gemaakt, wanneer je je boek in het buitenland laat maken? Het antwoord op die vraag is simpel: nee, dat is onmogelijk. De vormgever maakt de PDF en deze wordt niet meer gewijzigd. Toch is een extra controle wel op zijn plaats: de ene drukker is de andere niet, want je hebt te maken met verschillende versies van de PDF.

Drukkerij-Polen-machineDe ene PDF is de andere niet

De PDF is een manier van opslaan waarbij de opmaak van de pagina bewaard blijft, ongeacht de computer waarop de PDF geopend wordt. Maar pas op: de PDF kan worden opgeslagen in verschillende versies. De meeste drukkerijen, ook in Polen, kunnen overweg met PDF versie 1.3. Maar zodra je PDF-bestanden met een hoger versienummer opstuurt, bestaat de kans dat de drukkerij de PDF niet meer kanlezen. De drukpers maakt dan zelf een vertaalslag, met kans op fouten. Gelukkig krijg je de digitale drukproef van tevoren wel te zien.

Waar moet je op letten?

  • Let, bij het controleren van de drukproef, op de foto’s. Staan alle foto’s erin?
  • Kijk ook naar kleurblokken, kaders. Staat de achtergrondkleur goed?
  • Kijk naar het lettertype van de verschillende onderdelen. Heeft de drukker deze goed vertaald?
  • Staat alle tekst op de pagina’s? Je hoeft het hele boek niet opnieuw te lezen natuurlijk, maar doe even een snelle scan.
  • Is er voldoende afloop op de pagina’s? Dat wil zeggen: lopen de foto’s netjes tot de rand van de pagina en zelfs 3 millimeter daarbuiten? Er moet namelijk ook wat ‘snijvlees’ op de pagina overblijven.

 

drukkerij-polen-vlagHet Boekenschap helpt

Wij hebben goede ervaringen met Poolse drukkers. Wil je dat we je boek daar laten maken? Vul dan even ons offerteformulier in. Dat zijn best aardig wat vragen, maar als je een detail niet precies weet, is dat niet zo erg. Vul gewoon in wat je het beste lijkt. Bij de terugkoppeling van de gegevens komt dat helemaal goed.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *