Mat laminaat of glanslaminaat? Wat is beter?

Mat laminaat of glans laminaat? Wat is beter?

Elke drukker zal deze vraag aan je stellen: wil je de cover afwerken met mat laminaat of glans laminaat? Waarom is het nodig? Wat is beter? Is er prijsverschil? En wat is eigenlijk het precieze verschil? 

Mat laminaat of glans laminaat?

Deze week was ik te gast bij een prachtig printbedrijf in Noord-Holland. Daar stond een lamineermachine waar ik met mijn telefoon even een filmpje van heb gemaakt. Je ziet dat de omslag van het boek door de lamineermachine gaat. Dit is een noodzakelijke stap in het hele productieproces van een boek.

[vc_video title=”Gebruik ik mat of glans laminaat?” link=”http://youtu.be/UV_oBpo6HqE”]

Iedere boekomslag heeft een vorm van veredeling op de cover. Dat heet lamineren. Je kunt daarbij kiezen uit twee opties:

  • glans lamineren
  • mat lamineren

Wat is nou het beste?

Dat ligt eraan. Glanslaminaat is krasvast en duurzaam. Een beschadiging met bijvoorbeeld een vingernagel zal bij glanslaminaat niet opvallen. Matlaminaat is gevoeliger voor beschadigingen. Maar over het algemeen wordt mat lamineren wel als chiquer beschouwd. Het glimt niet zo als je er een lamp op laat schijnen.

Lamineren is een vorm van afwerking waarbij de machine een plastic laagje, een coating, over de voorzijde van het boek maakt. Als je dat niet zou doen, zie je iedere vette vinger op het boek. En zelfs als je vingers niet vet zijn, zal de cover er smoezelig uitzien zonder laminaat.

Glans: bepaalde soorten boeken

Een afwerklaagje met glans is het beste bij bepaalde soorten boeken. Denk aan:

  • kookboeken: de omslag is makkelijk te reinigen met een vochtige doek, wanneer je gemorst hebt op het boek.
  • kinderboeken: dezelfde reden als de kookboeken
  • bibliotheek: NBD Biblion zorgt ervoor dat elk boek is voorzien van glanslaminaat, omdat het boek dan langer mee gaat en kras- en slijtvast is.
  • glossy uitstraling: als je een glimmende cover wilt hebben, kun je het best kiezen voor glanslaminaat.

Mat is chiquer

De keuze van de andere techniek, mat lamineren, passen wij op bij alle boeken toe die we bij Het Boekenschap uitgeven. Zeker wanneer, zoals in ons geval, ondernemers die een eigen boek willen schrijven, je primaire doelgroep zijn. Het boek heeft met matlaminaat wel een beschermlaag, maar het toont niet zo overdreven glanzend. Dat komt chique over.

Let op de kleuren op de cover

Er is een belangrijk verschil bij het gebruik van beide laminaattypen. Glans laminaat zorgt ervoor dat de kleuren van de omslag wat donkerder overkomen. Matlaminaat maakt de cover lichter. Het is al in het stadium van de vormgeving van je boek belangrijk om je dat te realiseren, zeker wanneer het kleurgebruik heel nauw luistert, bijvoorbeeld bij een kunstboek of fotoboek.

De kosten

Voor de prijs hoef je het niet te laten, want deze technieken verschillen niet in kosten. De meeste drukkerijen rekenen helemaal geen extra kosten voor glans of mat. Het is puur een kwestie van smaak en van het beoogde doel van je boek. Vraag nu vrijblijvend een offerte op via Het Boekenschap voor je druk- of printwerk en laat je overtuigen door prijs en kwaliteit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *