Voorkom kosten en werk met meerdere afleveradressen

Wanneer de boeken de drukkerij verlaten, gaan ze verpakt in handzame dozen naar het magazijn van het Centraal Boekhuis (CB). Soms is er een tweede afleveradres, bijvoorbeeld bij de uitgever of bij de auteur. Hoe ga je slim om met afleveradressen en druk je de kosten?

Ten eerste is het handig om de drukkerij zo veel mogelijk informatie te verschaffen. Dat scheelt extra handling in een later stadium. Weet je zeker dat je boek via het CB de weg naar de lezer gaat vinden? Meld dat dan aan de drukker. De drukkerij zal de boeken dan op een pallet verpakken die het CB accepteert. Dat zijn geen doorsnee pallets, maar pallets die het CB gebruikt. De meeste Europese drukkers weten daarvan. En anders is het handig om de informatie die het CB daarover verstrekt, even door te spelen naar de drukker. Dat scheelt veel ompakwerk later.

Stickers op de dozen

boek-uitgeven-eigen-beheer-dozenEen tweede tip is het aanleveren van informatie die op de stickers wordt gezet. Iedere doos die van de drukkerij komt, is voorzien van een sticker met daarop essentiële informatie over de inhoud van de doos. In ieder geval moet de sticker de volgende gegevens bevatten: a) de boektitel, b) het ISBN, c) de naam van de uitgeverij en d) het aantal exemplaren in de doos. Geef deze informatie van tevoren aan de drukker. Het aantal exemplaren bepaalt de drukker meestal zelf, maar ook dat is van tevoren aan te geven, wanneer je bijvoorbeeld dozen met een exact aantal boeken later moet herdistribueren.

Bouw wat marge in

Oké, de drukker weet nu wat er op de stickers moet komen en of de boeken op een CB-pallet gepakt moeten worden. Vraag de exacte afleverdatum bij de drukker op en meld de boeken aan bij het CB. Het CB vraagt vervolgens een leverdatum. Het is raadzaam om enige marge in te bouwen, bijvoorbeeld van een week. Stel: de drukker belooft de boeken op 1 maart te leveren. Geef dan bij het CB aan dat de boeken op 8 maart voor 12.00 uur arriveren. En stel de verschijndatum van het boek vervolgens op 15 maart of later. Op deze manier kan er vrijwel niets meer misgaan in het traject.

Meerdere afleveradressen

Bij een standaard-offerte zit meestal één afleveradres in Nederland inbegrepen. Dat betekent dat er geen extra kosten zijn voor het afleveren van de boeken op dat adres. Als je een tweede adres wilt toevoegen, moet je rekenen op extra kosten, zo’n € 75 per pallet boeken. Dat tweede adres kan het CB zijn of het adres van de auteur of uitgever. Als je boeken bij het CB aflevert, moet de zending altijd voorzien zijn van een verplichte pakbon met essentiële informatie voor het CB. Later zendingen ompakken en opnieuw verzenden kost vrijwel altijd extra tijd en geld. Schat dus van tevoren zo goed mogelijk in wat je wilt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *