De distributie van uw boek

Uw boek bij de boekhandel op de plank krijgen is een heel belangrijke stap in het proces van het boeken maken. En opname bij belangrijke webwinkels, zoals Bol.com en Managementboek.nl. De distributie van het boek dus.

Voorkom kosten en werk met meerdere afleveradressenUiteraard verkoopt u uw zakelijke voornamelijk zelf via internet en uw eigen kanalen, maar de boekhandel blijft ook een interessant afzetkanaal. Maar let op: u vindt dat uw boek goed is geschreven en goed is opgebouwd, maar dat is nog geen garantie dat het boek ook door boekinkopers massaal wordt ingekocht.

Natuurlijk is een goede inhoud een basisvoorwaarde. Daarbij komt een aantrekkelijk vormgegeven omslag, waarbij het boek de lezer vanaf de boekentafel in de winkel direct aankijkt. Ook de rug van het boek is heel belangrijk. Zorg voor een goede kleur en een herkenbaar symbool op de rug van het boek. De titel en naam van de auteur zijn ook verplicht op de rug. De achterpagina onthult een tipje van de sluier en zorgt ervoor dat de lezer of boekkoper het boek openslaat.

Een boekinkoper let op de volgende punten:

Een boek uitgeven in eigen beheer1. inhoud van het boek;
2. het omslag: aantrekkelijk genoeg vormgegeven?
3. de rug van het boek;
4. de achterpagina met een pakkende tekst;
5. een goede eerste zin en eerste pagina;
6. zorgvuldige lay-out;
7. een aantrekkelijke vaste boekenprijs;
8. een goed doordachte marketingcampagne voor het boek;
9. veel verwachte media-aandacht, het liefst naar aanleiding van een actuele gebeurtenis. Maak een lijst met media die u uit wilt nodigen bij uw boekpresentatie.

De distributie van het boek kan op 2 manieren tot stand komen:

1. De auteur koopt de complete oplage op, bijvoorbeeld 500 stuks. Als hij via een uitgever werkt, betaalt de auteur de uitgever daarvoor, zodat de kosten als drukwerk, redigeren en vormgeven gedekt zijn. Als hij alles in eigen beheer uitvoert, betaalt de auteur de vormgever, de eindredacteur, de drukker en andere betrokkenen zelf. De auteur verkoopt de boeken in eigen beheer, via een beperkt aantal boekhandelaren, die een marge ontvangen van de auteur tussen de 30 en maximaal 42 procent.De distributie van uw boek

2. De uitgever zorgt voor de distributie via het ISBN. Als een klant in een boekwinkel naar uw boek vraagt, zoekt de boekhandelaar het op in het systeem. De boekwinkelier komt dan automatisch uit (a) bij de uitgeverij of (b) bij een groot verzendhuis, zoals het Centraal Boekhuis (CB). In geval a zorgt de uitgever ervoor dat de boekhandel het boek zo snel mogelijk in huis krijgt, om het aan de klant te kunnen verkopen. In geval b bestelt de boekhandelaar het boek bij het CB in Culemborg, dat zorgdraagt voor de financiële afwikkeling met de uitgever. De uitgever heeft in het laatste geval een aantal boeken op voorraad gelegd in het magazijn van het CB.

Zelf vraag naar uw boek creëren

Maar wat als de klant niet naar het boek in de winkel vraagt? Hoe kun je zelf je vraag creëren? Een belangrijk antwoord daarop is media-aandacht. Verstuur persberichten, geef radio-interviews, televisieoptredens en laat journalisten u interviewen. Om die aandacht van de media te krijgen, is het schrijven van een goed persbericht heel belangrijk. Als de datum van de boekpresentatie bekend is, kun je van tevoren zorgen voor een buzz. Zorg via e-mail-nieuwsbrieven al enkele maanden voor de boeklancering voor een hype rondom uw boek en begin met het enthousiasmeren van familie, vrienden en bekenden. Als zij ‘om’ zijn, vertellen ze het door. Ze zijn trots dat ze u als auteur kennen en willen het de hele wereld laten weten. Betere ambassadeurs kunt u zich niet wensen voor uw boek. Het benaderen van invloedrijke bloggers is ook een hele goede strategie om uw boek onder de aandacht te brengen. Social media als Twitter en Facebook zijn natuurlijk zeer effectieve methoden.

De belangrijkste boekwinkels van Nederland

boekwinkelAls de uitgever dit in de gaten heeft, zorgt hij ervoor dat de belangrijkste boekhandelaren benaderd worden. Zij hebben zich de laatste jaren verenigd in ketens van boekwinkels. Helaas hebben de boekwinkels het heel moeilijk. De marktleider Polare heeft de glans verloren en is failliet. Deze winkels bevinden zich onder meer in Amsterdam (Scheltema), Rotterdam (Donner), Arnhem en Nijmegen (Dekker) en Maastricht (Dominicanen). De winkels van De Slegte zijn de laatste jaren geïntegreerd in deze kwaliteitsboekwinkels.

Klik hier voor een namenlijst van de grootse boekinkopers in Nederland >

  • Bij managementboeken: www.managementboek.nl, een grote speler in deze niche. Benader deze partij altijd. Zij werken zowel via het CB als via directe inkoop, afhankelijk van de afspraken met de uitgever of auteur in eigen beheer.
  • Libris en Blz: dit zijn boekwinkels van de Intres-groep. Zij werken achter de schermen samen, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop. Zie ook www.libris.nl en www.blz.nl.
  • AKO, onderdeel van mediabedrijf Audax. AKO telt ongeveer 100 winkels in Nederland. www.ako.nl.
  • Plantage Books & More en The Read Shop. Deze twee formules vallen onder de overkoepelende organisatie Retail Development Company, de website is www.rdc.nl.
  • Bruna: dit is een heel grote keten, met wat kleinere boekhandels. Wel heel belangrijk voor de distributie van je boek. Zie ook www.bruna.nl.
  • Webwinkels, zoals bol.com. Heel belangrijk is het om een exemplaar te zenden aan bol.com, zodat zij je boek zullen opnemen in hun assortiment. Niemand kan meer om deze internetgigant heen.
  • Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw boek in de Nederlandse bibliotheken komt te liggen. Dat doet u u door recensie-exemplaren op te sturen naar NBD/Biblion. Klik op de link om daar meer over te weten te komen.

 

 

3 antwoorden
  1. Ton Smit
    Ton Smit zegt:

    Beste heer/mevrouw,
    Dank voor deze informatieve site! Om je boek aan te prijzen bij boekhandels wordt ook genoemd je boek opsturen naar BOL.com. Maar elk boek dat bij het CB ligt komt toch automatisch bij Bol.com terecht. Bol heeft toch geen eigen boekenvoorraad? En zo ja, waar stuur je dat dan naar toe? Op de site zie ik geen mogelijkheden. Hun boeken doen zij via Boekenverkopen maar die kun je nergens benaderen.
    Met vriendelijke groet,
    Ton Smit

    Beantwoorden
    • Maarten Beernink
      Maarten Beernink zegt:

      Geachte Ton Smit,

      Bedankt voor uw reactie. Bol heeft wel een eigen voorraad. Maar als het boek via het CB beschikbaar is, haalt Bol daar de voorraad vandaan. Als het boek niet via het CB beschikbaar is, dan kun je zelf ‘wederverkoper’ worden bij Bol.com. Dat betekent een paar stappen: een account maken en wachten op toelating (ik meen dat wel inschrijving bij KvK verplicht is), en vervolgens een eerste product aanmelden. Je krijgt het ‘koopblok’ bij Bol niet zomaar, daar heeft Bol wat regels voor bedacht. Maar op zich, als het boek niet bij het CB ligt en je zelf je eigen uitgever bent, is dat goed te doen. Veel succes.

      Beantwoorden
  2. Ton Smit
    Ton Smit zegt:

    Ik vraag mij af, als een boek zelf wordt uitgegeven, dan ben je in feite een (kleine) uitgeverij. Zou je niet kunnen opdraven op de tweejaarlijkse ontmoeting tussen uitgeverijen en boekinkopers? Om daar aanwezig te zijn met een tafeltje met je boeken? (Ik heb 10 grote boekhandels aangeschreven, op papier, in kleur, maar geen enkele reactie gehad. Als ik min boek fysiek kan laten zien maakt ik meer kans denk ik. Broese in Utrecht heeft het boek wel ingekocht. Die heb ik persoonlijk opgezocht.) Wanneer nemen die ontmoetingen plaats en waar? Hoe kom ik daar terecht?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *