De rug van het boek vormgeven

De rug van het boek is het deel dat in de boekenkast zichtbaar is als het boek naast een ander boek staat. Daarom is de rug misschien wel het belangrijkste onderdeel van het boek. Toch wordt er meestal te weinig aandacht aan besteed. De tekst op de rug heet simpelweg de rugtekst.Waar moet je op letten bij het maken van een goede rug en een goede rugtekst? In ieder geval moet de titel op de rug worden vermeld. De ondertitel hoeft er niet per se op, tenzij deze wat toevoegt. Gebruikelijk is ook om het logo van de uitgever, of een afgeleide daarvan, op de onderzijde van de rug te plaatsen.

de rug van een boek vormgeven

Werk met afbeeldingen of felle kleuren

Bij een dik boek heeft de vormgever meer mogelijkheden om te spelen met de rug dan bij dunne boekjes. Bij een dikker boek is er ruimte om de naam van de auteur op de rug te vermelden. Heel belangrijk is het gebruik van felle of opvallende kleuren en/of het herhalen van een deel van de afbeelding van de voorzijde. Wanneer deze afbeelding vragen oproept, is de potentiële koper eerder geneigd om het boek uit de kast in de winkel te pakken.

Van boven naar beneden

Nederlandse uitgevers hebben ooit met elkaar afgesproken dat de rug van het boek van boven naar beneden wordt gelezen, als het boek in de kast staat. Het hoofd van degene die de ruggen van de boeken leest, bijvoorbeeld in de boekwinkel, is dan naar rechts gebogen. In een land als Spanje is een dergelijke afspraak nooit gemaakt. Daar zie je bezoekers van bibliotheken en boekwinkels naar links en rechts bewegen met hun hoofden. De ene keer staat de tekst daar van onder naar boven, dan weer van boven naar onderen op de rug.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *