Berekening rugdikte bij een hardcover

De rugdikte (Engels: de afmetingen van de spine) van een boek is pas te berekenen zodra het aantal pagina’s bekend is. Maar ondertussen moet de vormgever wel verder; de omslag is een van de eerste dingen die je maakt. Een paar vuistregels voor een efficiënte workflow.De exacte afmetingen van de omslag van een boek moet je altijd weten om de omslag te kunnen opmaken. Dat is heel logisch. Hieronder volgt een heel precies stappenplan om zo nauwkeurig mogelijk aan het werk te gaan wanneer je een boek gaat uitgeven in eigen beheer (geldt trouwens ook voor een uitgever). We gaan uit van een hardcover in dit voorbeeld.

Berekening rugdikte bij een hardcover

Even een paar aannames: het formaat van het boekblok (= formaat van 1 pagina in het binnenwerk) = 170 mm breed x 240 mm hoog. De rugdikte is nog niet bekend; die stellen we voor het gemak even op 1 cm = 10 mm. Het boek is 160 pagina’s dik.

Je gaat dan als volgt te werk:

  1. Maak een InDesign-document met de volgende afmetingen:
  2. breedte = 170 + rugdikte (stel dus 1 cm) + 170 = 350 mm
  3. De AFLOOP (= bleed) stel je onder Document –> Document Setup in op 15 mm. Dat is nodig om de geprinte PDF om de kartonnen omslag heen te plakken.
  4. De hoogte is gewoon 240 mm, volgens de aanname.
  5. Je stelt nu 2 kolommen in. De ruimte tussen de kolommen wordt de rug. De hulplijnen geven nu precies weer waar de rug moet komen.

Zodra je de exacte rugdikte van de drukker doorkrijgt (hangt onder meer af van papiergewicht en papiersoort), dan kun je het document aanpassen. Dat wil zeggen: de paginabreedte moet worden aangepast en de ruimte tussen de kolommen.

Berekening rugdikte bij een softcover

Bij een softcover geldt hetzelfde allemaal, maar dan is de afloop geen 15 mm, maar slechts 5 mm.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *