De kosten bij het uitgeven van een boek

De prijs van uw boek heeft u als uitgever of schrijver in eigen beheer helemaal zelf in de hand. Deze kunt u dan ook eenvoudig beïnvloeden.U wilt zelf een boek uitgeven in eigen beheer. Daarmee krijgt u te maken met veel verschillende aspecten van het uitgeven. Het begint al bij de verkoopprijs. Pas hier wel op, want de prijs van een boek ligt in Nederland vast. Dat is te lezen in de Wet op de Vaste Boekenprijs (die iedereen eigenlijk zou moeten kennen; het is immers een wet). Voor e-books geldt de vaste boekenprijs overigens niet. De kosten voor het schrijven zult u dus moeten terugverdienen in het deel dat in de consumentenprijs verborgen ligt.Ga in berekeningen altijd uit van de prijs exclusief btw, dat is de nettoprijs.

Rekenvoorbeeld

Nettoprijs: € 33,02 (= de prijs exclusief btw)
Btw: € 1,98 (= 6%)
Brutoprijs: € 35 (= vaste verkoopprijs voor consumenten; stel deze vooral niet te laag. Boeken in een zakelijke niche liggen in de regel tussen de € 25 en € 40.)

De btw is alleen van belang bij directe verkoop aan de consument, dus tussen boekwinkel en klant.

Stel: de vaste winkelprijs is € 35. Trek daar dan eerst de 6% btw vanaf: 1,98 euro. € 33,02 is de vaste boekenprijs zonder btw. Met dat getal (€ 33,02) gaan we verder werken.

De boekhandel pakt 40% tot soms wel 55%

40% – Het grootste deel van de boekenprijs gaat naar de boekhandel (tot soms wel 55%). Er ligt daarmee meteen een flink stuk van de boekenprijs vast. In ons voorbeeld, waarbij we uitgaan van een marge van 40%, is dat € 13,21. Voor boeken in consignatie (boeken die niet door de boekwinkel worden gekocht, maar op risico van de uitgever in de winkel liggen), rekent de boekwinkel 25% tot maximaal 30%. In consignatie leggen lijkt daarmee aantrekkelijk, maar in de praktijk is het heel veel extra werk voor de uitgever. Er moet een complete administratie worden bijgehouden, alle niet-verkochte boeken moeten weer worden opgehaald. Boeken in consignatie leggen verdient dus alleen de voorkeur als het aantal boekwinkels goed te overzien is (bijvoorbeeld minder dan tien).

Deel voor de drukkerij

Een ander groot deel van de prijs gaat naar de drukker. Deze prijs voor de drukkerij is sterk afhankelijk van de oplage van het boek, de papierkwaliteit, het formaat en het aantal pagina’s. Het is niet te zeggen hoeveel dit ongeveer is, dit hangt te sterk af van de gemaakte keuzes en de kwaliteit. Vraag altijd meerdere offertes op, zodat je prijzen van de drukkers goed met elkaar kunt vergelijken. Het Boekenschap kan ook bemiddelen bij de offerte. Wij kunnen, gezien ons inkoopvolume, flinke kortingen krijgen.

kosten bij het uitgeven van een boekHet overige deel

Van het deel ‘overig’ moet veel worden betaald: de distributie en de complete productie, inclusief het schrijfwerk. Kosten in het laatste overige deel van de taartdiagram zijn: distributie, vormgeving, lithografie, zetwerk, eindredactie en schrijfwerk. Als u uw boek via een website verkoopt, gaan hier ook nog de verzendkosten vanaf en de kosten voor eventueel gebruik van iDeal. Via tussenpersoon Mollie is dit 85 cent per bestelling via iDeal. Goed zoeken op internet is aan te bevelen, want al sinds 2010 woedt er een prijzenoorlog in iDeal-land.

De winkelprijs

Uitgevers in eigen beheer hebben het maar moeilijk… Maak de prijs niet te hoog, maar zeker ook niet te laag. Bij een te hoge consumentenprijs koopt niemand uw boek, maar bij een te lage prijs komt u zelf niet uit de kosten. Ook zitten boekwinkels niet te springen om een heel lage prijs, want daardoor wordt het boek voor hen commercieel minder interessant. Het deel dat de tussenhandel ‘neemt’ is aanzienlijk (40%) en houd daar rekening mee. Veel schrijvers doen dat niet, waardoor het boek nooit landelijke distributie zal kunnen krijgen omdat het gewoonweg financieel niet uit kan.

Al met al is de prijs per boek zeer sterk afhankelijk van heel veel factoren. Het Boekenschap kan u adviseren over dit vaak lastige gedeelte van het uitgeefproces. Ook kunnen wij het proces of delen van het drukproces voor u uit handen nemen of een scherpe offerte leveren voor uw drukwerk in eigen beheer. Klik hier om een offerte aan te vragen voor het drukwerk van uw boek tegen topkwaliteit en een zeer concurrerende prijs.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *