Maak gebruik van spot-uv op de omslag

Een mooie techniek in de drukkerij is spot-uv. Dat is een glanslaagje, vaak op de voorzijde van een boek. Het boek krijgt daardoor extra uitstraling, zeker als de rest van de cover is voorzien van een matlaminaat.

Een ander woord voor spot-uv is spotvernis of UV-lak. Spotvernis brengt een glanslaag aan op een bepaald stuk tekst of op een foto die eruit moet springen. De vormgever kan daar rekening mee houden bij het ontwerp van de omslag.

Tekstblok

Cover met gouden opdrukHet kan bijvoorbeeld mooi zijn om de titel in een gekleurd kader te plaatsen en dat kader te voorzien van spot-uv. Het titelblok komt dan heel mooi naar voren op de omslag van het boek.
Let op: het is aan te raden om spot-uv alleen te gebruiken bij een halfmat papier of mat gestreken papier. Andere soorten papier zuigen inkt en dus ook de spot-uv op, waardoor er weinig van te zien is. Aan spot-uv is altijd een meerprijs per boek verbonden, afhankelijk van de grootte van de spot uv en uiteraard de oplage van het boek. Het prijsverschil is vaak klein, dus het loont altijd de moeite om hier eens naar te kijken.
Op de foto hiernaast is geen gebruik gemaakt van een spot uv, maar van goudfolie op de titel. Dat is een andere, ook heel fraaie manier van afwerken.

 

Tips voor het gebruik van spot-uv

Spotvernis komt het best naar voren op donkere kleuren. Op lichte kleuren valt het effect van de spot-uv vrijwel weg. Gebruik spot-uv niet op glanslaminaat, want glans op glans zie je niet meer. Daarom is matpapier of halfmat papier de beste optie voor het gebruik van spot-uv.

Heeft u nog vragen over spot-uv?  Neem dan gerust contact op met Het Boekenschap.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *