Duurzaam en milieuvriendelijk een boek drukken

Het drukken van een duurzaam boek is een goed streven, maar helaas nog niet zo makkelijk. De wereld van de boekdrukkers verandert langzaam en is zich steeds meer bewust van de kwaliteit van een duurzaam klimaatneutraal geproduceerd boek.

Het mooiste is een boek, gemaakt van FSC-goedgekeurd papier. FSC is het keurmerk van het wereldwijde Forest Stewardship Council. Dit garandeert dat het papier van het boek niet is gemaakt van hout van oude oerbossen en afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, met alle aandacht voor de mensen die van het bos afhankelijk zijn..
boek-uitgeven-eigen-beheer-fscEr zijn drie soorten milieuvriendelijk FSC-papier in omloop:

  1. FSC 100% label: papier gemaakt van uitsluitend pulp (hout) uit FSC-gecertificeerde bossen;
  2. FSC Mixed Sources: papier dat voor minimaal de helft is gemaakt van pulp (hout) van een FSC-gecertificeerde bron. De overige pulp bestaat uit gerecycled materiaal en/of hout uit FSC-gecontroleerde bronnen;
  3. FSC Recycled label: papier gemaakt van ten minste 85 procent door de consument gebruikt materiaal. De rest is niet eerder door een consument gebruikt gerecycled materiaal. Meer informatie over FSC staat op www.fscnl.org.

De eerste soort FSC-papier is natuurlijk het meest duurzaam. Maar soms gaat die vlieger niet op. Bij romandruk bijvoorbeeld (het papier dat vooral gebruikt wordt voor tekstpagina’s zonder foto’s) is FSC Mixed Sources het hoogst haalbare.

Goede lijm

Naast klimaatneutraal papier is milieuvriendelijke lijm van het grootste belang. De lijm gebruikt de boekbinder om de rug van het boek bijeen te houden. Nog lang niet alle drukkerijen in Nederland zijn FSC-gecertificeerd. Ze mogen het FSC-logo pas voeren als de hele productieproces gegarandeerd volgens de richtlijnen van het FSC werkt. Dus van de bosbouwer en de papierproducent tot de groothandel en de drukkerij.

Milieuvriendelijke inkt?

Echt milieuvriendelijke inkt bestaat niet. Wel is het zo dat de milieubelasting de afgelopen jaren enorm is afgenomen. In het offset procedé wordt in principe water (met in een aantal gevallen een heel klein percentage alcohol) als oplosmiddel gebruikt en dat is in principe niet gevaarlijk voor milieu en medewerkers. Het offset procedé is grotendeels gebaseerd op het afstoten van inkt en water en daardoor van nature niet enorm milieubelastend, anders dan de boekdruk met loden letters uit de jaren 60 en de diepdruk (weekbladen als Margriet en Libelle, met in tolueen opgeloste inkten).

Het Boekenschap en duurzaam ondernemen

Het Boekenschap hecht veel waarde aan het zo min mogeijk belasten van natuur en medewerkers en stimuleert duurzaam ondernemen door de keuzes van drukkerij. Ook in de eigen uitgeverij dringen we het gebruik van milieubelastende factoren zo ver mogelijk terug. Zo stimuleren we het gebruik van FSC-gecertificeerd papier en werken we met FSC-gecertificeerde drukkers, werken wij zelf vanuit huis, versturen we onze post zo veel mogelijk digitaal en stimuleren we het gebruik van e-books en printing on demand.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *