kansspel in de geneeskunde

Het kansspel in de geneeskunde

Als wetenschap de moeder van de geneeskunde is, dan is zij wel een duistere stiefmoeder zodra het ingewikkeld wordt. Patiënten en artsen leven in verschillende werelden en die bereiken elkaar maar moeilijk, tenzij ze allebei een stap maken. Dat is de belangrijkste conclusie uit het boek Het kansspel in de geneeskunde dat in november 2013 is verschenen.

Over het boek

Patiënten gaan uit van hun eigen gezondheidssituatie, hun leefwereld waarin ze concreet belevenhoe het met hen is. Artsen denken abstract en vergelijken de situatie van de ene patiënt met die van andere. Zij kijken naar overeenkomsten en niet naar verschillen. Deze manier van denken wordt gevoed door de medische wetenschap. Moet je nu nooit meer naar de dokter gaan? Allerminst. Maar zorg dat je goed geïnformeerd bent. Wees alert, stel de juiste vragen, temper je verwachtingen en durf je eigen keuzes te maken.

bestel-nu-klik-hier

 

 

 

De dokter leert van de wetenschap wat hij moet doen bij kortdurende interventies. Maar bij complexe en langdurige gezondheidsproblemen of -risico’s is er een groot grijs gebied en daar biedt toepassing van wetenschap slechts een kleine kans op persoonlijk voordeel. Artsen vertellen daarover weinig. Wie zet in op een kansspel als hij weet dat de kans op voordeel gering is?

Over de auteur

De auteur van Het kansspel in de geneeskunde, Gerard Jansbergen, is arts met een lange, gevarieerde carrière. Hij werkte een aantal jaren als tropenarts in Tanzania en was daarna twaalfenhalf jaar huisarts in Tilburg. Hij verdiepte zich in diverse richtingen van de complementaire geneeskunde en deed een opleiding tot coach. Sinds 1998 werkt hij als arts voor integrale geneeskunde. Gerard Jansbergen vindt dat je als patiënt zelf het heft in handen moet nemen in gezondheidszaken, zo lang dat kan.

 

bestel-nu-klik-hier

Bibliografische gegevens

Titel: Het kansspel in de geneeskunde
Ondertitel: Een pleidooi voor gezonde zorg
ISBN: 9789490085469
NUR-code: 870
Auteur: Gerard Jansbergen
Uitvoering: softcover
Aantal pagina’s: 288
Formaat: 136 mm x 210 mm
Verschijningsdatum: 19 november 2013
Prijs: € 19,95

Reviews

Goed uitgewerkt, door Rob van der Westerlaken
Ik heb het met buitengewoon veel plezier gelezen, erg leerzaam en prikkelend. Bovenal goed geschreven ook, een heldere en consistente gedachtegang, goed uitgewerkt. Smullen!”

Denken, door Ruben Woelders
“Dit heeft me aan het denken gezet”

Inkijkexemplaar

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *