Periscope: live uitzenden vanaf je mobiele telefoon

De nieuwste trend in social media die een lang leven beschoren lijkt: uitzenden via je mobiel via Periscope en Meerkat. Twee apps die live streaming met één druk op de knop mogelijk maken. Dat biedt ongekende mogelijkheden voor boekpromotie. Een duik in de zee van mogelijkheden van live streamen.

Ons prachtige boek over uitgeven in eigen beheer, Verdienen met uitgeven, wijdt er een apart hoofdstuk aan: videomarketing. Het boek is pas in april 2015 op de markt gebracht en nu al werken we aan een tweede druk van het boek. Niet alleen omdat het goed gaat met dit boek, maar ook omdat de tijd supersnel gaat. Een van de nieuwste ontwikkelingen die in die tweede druk wordt meegenomen, is de nieuwe videodienst Periscope, eigendom van Twitter. Een belangrijke ontwikkeling in marketingland die pas vanaf dit voorjaar van 2015 wereldwijd breed bekend is geworden.

Live uitzenden

Live uitzenden via je mobieltje kan via twee apps: Meerkat en Periscope. Ik beperk me hier even tot Periscope, omdat we hier zelf een account hebben en de ervaringen het meest positief zijn in de markt. Wat is dat nou, live streaming? Ik zou zeggen: probeer het gewoon even uit. (Het werkt als je een iPhone hebt en de app ‘Periscope’ even downloadt. Maar goed, je moet dus wel een iPhone hebben.) Deze app stelt je in staat om je Twitteraccount te koppelen en voilà: binnen een minuut ben je in staat om een live opname te maken en deze te delen met de rest van de wereld.

De kenmerken van Periscope

 • Live uitzenden via je mobiele telefoon.
 • Is gekoppeld aan je Twitter-account.
 • De eerste keer: je kunt na het downloaden binnen een minuut uitzenden en het is gratis.
 • Als je op een bepaald moment op een bepaalde plek bent, kun je je volgers LIVE vertellen waar je mee bezig bent.
 • Ook kun je ze online dingen laten zien.
 • Periscope is sneller dan Twitter, want daar moet je het bericht dat je ziet eerst fotograferen of intypen. Live video is gewoon live. Direct.
 • De toepassingen voor live video zijn oneindig. Je kunt je volgers deelgenoot maken van bijzondere momenten, zoals presentaties.
 • Je kunt je volgers ook live toespreken of live laten zien waar je mee bezig bent.
 • Een uitzending die je maakt, wordt 24 uur bewaard.

paperback 500x500De link met boekpromotie

Oké, leuk, weer een nieuwe ontwikkeling in de digitale wereld, maar wat moet ik ermee voor mijn boek, zul je denken. Dat hangt ervan af. Allereerst ligt de kracht van Periscope bij het moment. Dit is een nieuwe revolutie in de digitale wereld. Tot enkele maanden geleden was het onmogelijk om live bewegend beeld uit te zenden om een eenvoudige manier, waarbij je ook nog eens een miljoenenpubliek kon bereiken. Nu kan dat wel. Misschien heb je zelf al ideeën hoe je live video kunt inzetten voor je boek. Deel die ideeën hieronder. Je bewijst er collega-auteurs een grote dienst mee!

9 antwoorden
 1. Maarten Beernink
  Maarten Beernink zegt:

  Ik heb dus een account aangemaakt bij Periscope; dat wil zeggen de app gedownload. Ik sta versteld van het gemak van het internetuitzenden. Dit is gewoon het meest snelle medium dat er bestaat. Sneller kan niet. Als je een wereld om je boek heen creëert, kun je bijna niet zonder live streaming. Heb jij de app al uitgeprobeerd?

  Beantwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Hoi Marco, bedankt voor je reactie. Met Periscope kun je dus live uitzenden. Als je een boek hebt uitgebracht en je blogt regelmatig over je vak, kun je over elk blogje een korte live uitzending maken. Veel mensen tillen er te zwaar aan, maar gewoon proberen is het beste. Jeroen Pauw doet dat ook dagelijks, vlak voordat zijn tv-programma op de zender komt. Dat is eigenlijk nutteloos, maar zo doe je er wel ervaring mee op.

   Beantwoorden
 2. Leo Heerkens
  Leo Heerkens zegt:

  Interessant artikel over Periscope.
  Ik heb je boek aangeschaft en met veel interesse gelezen. Erg nuttige tips voor een beginnend schrijver. Ik mis een hoofdstuk over lettertype en lettergrootte.

  Beantwoorden
 3. Oscar
  Oscar zegt:

  Interessante blog Maarten. Dank je. En ja, de ontwikkelingen gaan hierin razendsnel. Maar ik heb dus geen Iphone 🙁 . Weet je of er iets soortgelijks is voor Android?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *