Tips voor de beste paginanummering van je boek
Uit hoeveel pdf’s bestaat een boek? En waar begint pagina 1? Met andere woorden: hoe maak ik het de drukker zo makkelijk mogelijk?
Het is van groot belang dat de paginanummering van een boek klopt en eenduidig is. Vooral voor de drukkerij is dat handig. Hieronder een antwoord op de meestgestelde vragen rondom het aanleveren van pdf’s voor je boek.
Hoeveel pdf’s heeft een drukkerij nodig?
De drukker heeft gewoonlijk 3 pdf’s nodig bij een hardcover en 2 pdf’s bij een softcover:
- pdf 1: de uitgeklapte cover (dus achterzijde, rug en voorzijde), in totaal 1 pagina.
- pdf 2: het complete binnenwerk, opgeslagen per pagina.
- pdf 3: de schutbladen (alleen bij hardcovers).
Er zijn speciale regelingen voor het aanleveren van pdf’s bij andere druktechnieken, zoals pregen, spot-uv en folies. Dat kan verschillen per drukkerij. Hierboven tref je de meest gebruikelijke aantallen pdf’s aan.
Hoe schrijf ik de pdf’s weg?
Het is belangrijk hoe de pdf technisch wordt weggeschreven. Dat kan het verschil in kwaliteit maken. Eenvoudig een pdf maken is niet genoeg voor de drukker. Het juiste profiel moet worden meegegeven, de snijtekens moeten op de goede plaats staan, het bestand moet gecoat of niet-gecoat (uncoated) zijn, enzovoort enzovoort. Een en ander is afhankelijk van de in te zetten papiersoort en de technische specificaties van de drukpers. Op deze vraag is dus geen eenduidig en kort antwoord te geven. Het meest eenvoudig is wanneer het InDesign-pakket van het boek naar de prepresser gaat (technisch voorbereider voor de drukker). Het risico voor iedereen wordt tevens op deze manier zo veel mogelijk uitgebannen. Een matchprint of persproef is dan altijd aan te raden.
Paginanummering
Met de paginanummering is het heel eenvoudig. Pagina 1 van het binnenwerk van het boek is pagina 1. Niet het schutblad dus, maar echt de eerste pagina. Natuurlijk hoef je het paginanummer niet op de eerste paar pagina’s af te drukken, maar de nummering begint wel bij 1.
Let erop dat het aantal pagina’s altijd een veelvoud van 4 is. Het meest voordelig (druktechnisch gezien) is vaak een veelvoud van 16 pagina’s. De katernen van het boek kunnen dan per 16 stuks gebundeld worden. Bij kleinere boeken is een veelvoud van 32 pagina’s vaak nog voordeliger. Alles hangt ook weer af van het formaat van het boek. Maar als je de regel van een veelvoud van 16 stuks aanhoudt, kom je nooit voor grote verrassingen te staan.
En nu dan?
Het compleet uit handen geven van de prepress is vaak de beste keus. Dan heb je de minste kans op fouten. Als je toch zelf aan de slag wilt, wees dan zeker van je zaak, want drukkerijen rekenen vaak elke aanpassing financieel door. ‘t Is maar even dat je het weet.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!