Wat is het ideale boekformaat?

Hoe kies je het ideale formaat voor je boek? Hoe breed en hoe hoog moet je boek zijn? Wat is prijstechnisch het meest interessant?

Dat zijn veel vragen die met het formaat van je boek te maken hebben. Maar wel heel belangrijk, omdat het boekformaat een van de meest bepalende aspecten is voor de uiteindelijke uitvoering en uitstraling van je boek.

Vormgeving en formaat gaan hand in hand

Allereerst is het goed om je te realiseren dat het formaat van je boek en de vormgeving van het boek hand in hand gaan. Dat wil zeggen: als de vormgeving op een levensgroot vel papier wordt gedaan, krijg je een heel ander ontwerp dan wanneer het op een luciferdoosje plaatsvindt. Met andere woorden: het formaat moet in een vroeg stadium worden bepaald. Als de vormgever aan de slag gaat op een A5-formaat en het boek moet uiteindelijk A4 worden, dan kan het complete vormgeefwerk opnieuw worden gedaan.

Drie standaardformaten

Er zijn 3 standaardformaten, ook qua prijs.

 • Formaat A: dat is het A5-formaat, dus een in de lengte gevouwen A4’tje.  (148 x 210 mm). Grofweg kun je zeggen: alles wat kleiner is dan 148 x 210 mm, heeft deze prijs.
 • Formaat B: het volgende standaardformaat, formaat B, meet 170 x 240 mm. Alles wat kleiner is (tot A5) heeft deze prijs.
 • Formaat C: het laatste standaardformaat is A4 (= 210 x 297 mm).

Natuurlijk zijn er veel afmetingen mogelijk, maar wie let op de prijs, blijft binnen deze standaardformaten, waarbij formaat A het goedkoopst is, gevolgd door formaat B en dan formaat C.

De vormgever

De vormgever kiest het ideale lettertype, de ideale regelafstand, de bladspiegel et cetera en baseert dit op het formaat van het boekblok. Daarom is de volgorde als volgt: 1) bepaal het papierformaat en 2) geef dit formaat door aan de vormgever. Let erop dat vormgevers (vaak) alleen naar de vormgeving kijken. Een groter boek is meestal fraaier, maar ook duurder. Past het wel in een standaardverpakking? Allemaal vragen waar je rekening mee moet houden.

2 antwoorden
 1. Hike Helmantel
  Hike Helmantel zegt:

  Hallo Maarten,
  Is het nog steeds zo dat er 3 (maximum)formaten zijn? Een A4-boek is dus duurder dan een boek van 24×17?
  En geldt dit ook voor digitaal drukwerk?

  Beantwoorden
  • Maarten Beernink
   Maarten Beernink zegt:

   Dag Hike, over het algemeen kun je deze formaten aanhouden. Een boek op A4-formaat (210 x 297) is duurder dan een 170 x 240 mm-boek. En verder geldt dat een liggend formaat vaak duurder is dan een staand boek. (Over het algemeen wordt de breedtemaat het eerst weergegeven door de drukker.)

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *