Foto’s en illustraties zijn nog belangrijker dan tekst. Een foto zegt immers meer dan duizend woorden. Maar hoe ga je goed om met foto’s in je boek? Wist je dat je bij elke foto moet nagaan of je deze wel mág gebruiken? En dat er veel prijs- en kwaliteitsverschil zit in illustraties? Alles over beeld in een boek.

Cover_voorkant_Eendagsvlieg

Hartverwarmend prentenboek over vriendschap en andere gelukkige zaken

Waarom doen we eigenlijk de dingen die we doen? Wat vind je zelf leuk? Waar geniet je van? Dat zijn de ingrediënten van het nieuwe boek Een dag uit het leven van een eendagsvlieg, een vrolijk prentenboek met een diepere laag. Tijdens de maand van de eendagsvlieg brengt auteur Rienke Beernink haar boek onder de aandacht dat in oktober 2019 verschijnt. Een dag uit het leven van een eendagsvlieg is een hartverwarmend verhaal voor kinderen over het leven, vriendschap en precies dat doen waar je gelukkig van wordt.

Er was eens een eendagsvlieg die op een maandag uit zijn eitje kwam. Hij keek eerst rustig rond en vloog toen weg. Toen hij 4.32 minuten oud was, vond hij een vriend voor het leven. Die vriend heette Motje. Samen vlogen ze wat rond, maar Motje vond dat eigenlijk niet genoeg.

De kunst van het leven

Vlieg is allesbehalve een saai en irritant insect, in al zijn eenvoud heeft hij de kunst van het leven behoorlijk onder de knie. Zijn vriend Motje is het daar niet direct mee eens, maar wordt gaandeweg het boek toch aan het denken gezet. Een dag uit het leven van een eendagsvlieg is een vrolijk boekje met een diepere laag en kleine (woord)grapjes.

Karaktertjes

De tekeningen van Anna zijn al net als Vlieg zelf: eenvoudig en erg geestig. Zowel Vlieg als Motje zijn echte karaktertjes geworden waardoor je helemaal begrijpt waarom ze het leven leven zoals ze nu doen. Het is een verhaal geworden waar je over na kunt denken en kunt praten met je kind.

Over de auteur

Schrijven is Rienke Beernink (42) met de paplepel ingegoten. Haar vader was neerlandicus en op de lagere school was ze een van de enigen die niet in de stress raakte als er een onverwacht dictee was. Maar vooral het plezier in schrijven is enorm groot. Van korte verhalen over het drukke leven met drie opgroeiende tieners tot het schrijven van gedichten. En nu dan het eerste kinderboek.

Dat Rienke Beernink een veelzijdige schrijfster is, blijkt uit de twee boeken die ze inmiddels heeft geschreven. In 2012 is er in kleine oplage een bundel verschenen met verhalen over het leven na de dood van haar vader. Daarnaast schrijft ze leuke verhalen en blogs op haar eigen blogsite http://tierelieren.blogspot.com. Ze schrijft ogenschijnlijk simpele teksten, maar ze hebben altijd een diepere laag.

Jonge illustrator

Nadien heeft Rienkes pen zeker niet stil gestaan, maar pas toen het verhaal over een eendagsvlieg op papier stond, wist ze: dit moet een boekje worden. Rienke heeft de jonge tekenaar Anna Tien, toen nog een student op het Cibab, benaderd voor illustraties en daarmee is het eerste gezamenlijk kinderboek van dit duo een feit.

In gesprek met een spraakgebrek

Een originele boekpresentatie die iedereen kan bijwonen

Hoe presenteer je je boek? Dat kan natuurlijk op vele manieren. Van een eenvoudig ‘foto-moment’ tot een uitbundig feest. En alles wat daartussen zit. Karen Hekking schreef het boek In gesprek met een spraakgebrek en presenteerde dat op haar geheel eigen wijze.

Op je eigen manier

In de aanloop naar de bewuste boekpresentatie vraagt Karen zich af welke ‘vorm’ bij haar past. Ze zegt daarover: “Ik kijk wat filmpjes om te ontdekken hoe een boekpresentatie eruit moet zien. Taartjes op een statafel met de cover in marsepein. Een schrijver met de handen in de lucht, in iedere vuist een exemplaar. Een mij onbekende BN’er in een troosteloos hotel. Een corsage en een chique pen voor het signeren. Ik word er verdrietig van. Dit wil ik helemaal niet! Ik hou niet eens van feestjes! Het wordt dus een boekpresentatie op mijn manier.”

Wat Karen wil is dat boek terechtkomt bij de mensen die het kan inspireren om te leren. De mensen die in gesprek gaan met een spraakgebrek (of in gesprek gaan met iemand mét een spraakgebrek). Het boek is voor iedereen die iets wil leren over communicatie. Dus kiest ze voor haar boekpresentatie voor de volgende vorm:

Een boekpresentatie die je in je pyjama, in de trein of op ieder ander moment bekijkt.

Bestellen

Meer informatie over dit boek of het boek In gesprek met een spraakgebrek bestellen kan hier.

Wat maak je menu_cover_voorkant_Het Boekenschap

Horecajournalist Bianca Roemaat schrijft boek over menukaart als communicatiemiddel

Horecajournalist en tekstschrijver Bianca Roemaat brengt in juni 2019 het inspiratieboek Wat maak je me nu?! uit. Dit is een warm pleidooi voor de menukaart als communicatiemiddel tussen gast en gastvrouw/heer. Naast tips voor chef-koks en horeca- ondernemers, biedt het boek een blik in de culinaire schrijfkeuken voor liefhebbers van taal en uit eten gaan.

Wat maak je menu_cover_voorkant_Het Boekenschap

“De menukaart moet klare taal bevatten en lekker leesvoer zijn. Als horecaondernemer kun je gasten culinair verleiden met smaakmakende teksten. Het mes snijdt zo aan twee kanten”, vindt Roemaat die dit jaar op de kop af 25 jaar in het vak van horecajournalist zit. Dat jubileum viert ze met het schrijven en uitgeven van haar eerste boek, Wat maak je me nu?! dat in juni 2019 verschijnt.

Menukaartmissers
Aan de hand van praktische tips, blogs, quotes en (hilarische) voorbeelden van menukaartmissers en onduidelijke vaktermen, neemt de auteur de lezer mee op reis door de menukaart. Daarbij zijn haar ervaringen als horeca- en foodjournalist en haar blik als positief kritische gast het uitgangspunt. De bespiegelingen zijn opgeschreven met een vleugje humor.

Krijtborden zijn springlevend
De menu- en wijnkaarten die de horecajournalist in haar dagelijkse bestaan als broodschrijver tegenkomt, vormen de voedingsbron voor het boek. Vanuit haar tekst- en communicatiebureau Roux Communicatie helpt Roemaat sinds 2016 horecaondernemers om meer klanten te trekken door vlotte teksten te schrijven voor onder meer menukaarten en krijtborden.

“In een tijd dat alles online gebeurt, zijn de menukaart en krijtborden gelukkig nog steeds springlevend en van toegevoegde waarde. Dat doet mij – als liefhebber van gedrukte media- goed.”

Kennis delen
De menukaart is voor Roemaat tot een stokpaardje uitgegroeid. “Alles wat ik de afgelopen 25 jaar heb gedaan komt samen in dit onderwerp.” Naast het schrijven van blogs en het boek Wat maak je me nu?! geeft Roemaat menukaartadvies. Verder deelt ze haar kennis in lezingen en trainingen voor horecaondernemers. Dat doet ze onder meer via de workshops Boost je menukaart! in samenwerking met horeca adviseur Petra Venekamp (ConcreetAdvies)

Bestellen kan nu al

Overige informatie, zoals de bibliografische gegevens en de mogelijkheid tot bestellen van dit boek? Klik op de blauwe button!

Nu bestellen