Hoe mooi zou het zijn als je boek beschikbaar is bij meerdere bibliotheken in Nederland en Vlaanderen? Deze artikelen op Het Boekenschap leggen uit hoe je dat voor elkaar krijgt. NBD Biblion is de inkooporganisatie van de bibliotheken in Nederland; in België kopen alle bibliotheken (nog) zelfstandig in.

Stuur een exemplaar van je boek (digitaal of op papier) op naar de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

KB: de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag

Het is raadzaam om 1 exemplaar van het boek op te sturen naar de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. Daarmee stelt u uw boek veilig voor het nageslacht. Tegenwoordig kan het opsturen van het boek ook in digitale vorm.

Aanbieden aan de bibliotheken via NBD Biblion

Je boek beschikbaar krijgen in de Nederlandse bibliotheken? Het zou natuurlijk prachtig zijn om je boek op de plank te krijgen bij zo veel mogelijk Nederlandse bibliotheken. Je moet daarvoor zelf actie ondernemen als auteur die uitgeeft in eigen beheer, want opname is niet vanzelfsprekend.

Waar vind ik alle bibliotheken in België?

Nederlandse bibliotheken kopen in via NBD Biblion, maar België heeft geen overkoepelende inkoopclub voor bibliotheken? Hoe bied je je boek dan aan?

Leenrechtvergoedingen

Iedere keer dat een boek wordt uitgeleend in de bibliotheek, gaat er een klein bedrag in een potje, bestemd voor de auteur. Dat zijn de leenrechtvergoedingen. Ook is er een apart potje voor de uitgever. De Stichting PRO en de Stichting Lira beheren deze potjes.