iDeal-webshop met WordPress, WooCommerce en Mollie

Je boeken verkopen via je eigen website gaat heel eenvoudig via een eigen WordPress-website, de plugin WooCommerce en de betaaloplossing Mollie. Het Boekenschap gebruikt deze oplossing zelf ook. Maar hoe werkt dit en welke stappen moet je zetten?

Deze vraag kregen we voorgelegd van een auteur, die nu zelf op het punt staat om een eigen webshop op te zetten. Er zijn veel manieren om dat voor elkaar te krijgen, maar een van de meest eenvoudige oplossingen die professioneel werken is de combinatie WordPress, WooCommerce en Mollie.

WordPress, WooCommerce en Mollie

De voordelen van deze gouden combinatie zijn groot:

 1. WordPress is kosteloos en eenvoudig te installeren.
 2. De plugin WooCommerce is veelgebruikt en eveneens gratis.
 3. Mollie vraagt niets voor een abonnement; je betaalt per verkocht product tussen de 50 cent en 1 euro.

Stap 1: WordPress installeren

Je begint bij het installeren van WordPress. Daarvoor heb je nodig:

 • Een URL (de naam van je website, gevolgd door de extensie, bijvoorbeeld .nl of .com). Deze kun je bijvoorbeeld registreren via TransIP.
 • Dat is de ruimte op een computer waarop je website draait, de server in vakjargon. Deze ruimte huur je bij een bedrijf. Hoe hogere eisen je stelt aan snelheid van de website (dat vindt Google belangrijk!), hoe hoger de prijs die je betaalt. Ook TransIP is prima om in te stappen.
 • De bestanden van WordPress; deze kun je gratis downloaden van de Nederlandstalige website ervan. De installatie is niet moeilijk als je een beetje handig bent met computers; je moet er wel even voor gaan zitten. Dit kun je natuurlijk ook uitbesteden.

Stap 2: De plug-in WooCommerce installeren

WordPress kun je verrijken met plug-ins; dat zijn stukjes software die je toevoegt aan de kale WordPress-installatie. Daarmee bouw je WordPress uit tot een krachtige website die precies doet wat jij wilt. Maar pas op: te veel plug-ins maken de website traag. Gebruik altijd plug-ins die veel gedownload worden. Bekende plug-ins die eigenlijk onmisbaar zijn: Pronamic Ideal, WordPress SEO (van Yoast), Contact Form 7, JetPack by WordPress.com. Deze kun je vinden bij: Plugins > Nieuwe plugin > Populairste.

Onbekende software is gevoeliger voor aanvalllen van hackers; pas daar dus mee op.

Stap 3: een account openen bij Mollie

Ga naar de website van Mollie en open daar een nieuw account. Dat heb je nodig om WooCommerce te koppelen aan je bankrekening. Mollie int alle betalingen en betaalt jou op regelmatige basis uit. Hoe vaak dat is, kun je zelf instellen. Er bestaan veel meer payment service providers, zoals Mollie. Denk aan Sisow, Multisafepay, Ogone. Op deze website staat een groot overzicht. Wij hebben alleen ervaring met Mollie en dat werkt prima. Je hebt overigens nog wel een stukje betaalde software nodig; de koppeling tussen Mollie en WooCommerce. Kost rond de 50 dollar. Maar voor dat geld heb je nergens anders zo’n perfect geoliede webmachine.

Samengevat

Een webshop met een mogelijkheid om klanten via iDeal te laten betalen is onmisbaar voor auteurs die uitgeven in eigen beheer. Deze combinatie is bovendien ideaal, omdat je geen aparte webshop hoeft op te tuigen. Wil je meer dan twintig producten verkopen, dan kun je beter overstappen naar een professionele webwinkel, zoals Magento. Maar om online toegangskaarten, boeken, e-books, luisterboeken en andere uitgeefgerelateerde producten te verkopen, is dit anno 2015 een geweldige en zeer betaalbare oplossing. Je betaalt alleen per transactie en eenmalig rond de 50 dollar voor de Mollie-extensie.

1 antwoord
 1. Maarten Beernink
  Maarten Beernink zegt:

  Vandaag kregen we een reactie van Dorette; ze zegt: de plug-ins die je moet gebruiken zijn wel betaald. Waarvan akte. “De hoogte van de kosten hangen af van de gebruikte kassa. Ik heb Sisow bekeken, want laagste kosten per Ideal-transactie: 49,- euro. Er zijn er ook met abonnement ipv aanschafkosten.”

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *