Wat zijn PMS-kleuren in drukwerk?

PMS-kleuren zijn kleuren die je kunt gebruiken wanneer je exact één bepaalde kleur in je boek wilt opnemen, bijvoorbeeld bij het gebruik van een steunkleur. Maar waar moet je op letten bij kleurgebruik in een boek?

PMS-kleuren gebruiken in drukwerk

Je kunt kleurendruk op verschillende manieren inzetten:

1. Helemaal niet (1 drukplaat)

Dit is het goedkoopst. De drukker hoeft maar één kleurenplaat te maken: de zwarte.

2. Eén PMS-kleur (2 drukplaten)

Je kunt er ook voor kiezen om één steunkleur te gebruiken, bijvoorbeeld donkerblauw. Kleurkaders, koppen en achtergronden kun je dan voorzien van die donkerblauwe kleur. Ook afbeeldingen kun je in deze ene kleurtint afdrukken. De drukker maakt twee drukplaten: de zwarte en die met de PMS-kleur.

3. Twee PMS-kleuren (3 drukplaten)

Je kunt ook twee PMS-kleuren gebruiken voor een bijzonder effect, met daarnaast bijvoorbeeld zwart. Soms is dat goedkoper dan geheel full-colour drukken. De drukker maakt drie platen voor op de pers: de zwarte, die met PMS-kleur 1 en een plaat met PMS-kleur 2.

4. Full-colour drukken (4 drukplaten)

Een boek volledig in kleur kan natuurlijk ook. In drukkerstermen is dat een full-colour boek. Deze wordt opgebouwd uit vier verschillende drukplaten: CMYK: cyaan, magenta, yellow en kobolt (zwart).

Welke PMS-kleur kies ik?

pms-kleurenPMS-kleuren kun je het best kiezen vanaf een kleurenwaaier van het merk Pantone. Als je die waaier hebt, krijg je wat je ziet. Beeldschermen zorgen altijd voor een vertekening.

Maar om je toch een indruk te geven, hierbij de link naar de verschillende PMS-kleuren.

Offerte aanvragen?

Onze drukwerkexperts geven je graag persoonlijk advies. Vul dan wel eerst even geheel vrijblijvend dit formulier in. Onderdelen die je niet zeker weet, kun je eventueel willekeurig kiezen. Geef dat dan onderaan wel even aan dat je daar advies bij nodig hebt. We staan graag voor je klaar!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *