Cover-voor_Coachen_deel2

Nieuw: lekker leesbaar boek over oplossingsgerichte gespreksvoering

Reclasseringscliënten, uitkeringsgerechtigden en spijbelende leerlingen zijn vaak gemotiveerder dan we denken. Doorgaans ontbreekt het ze aan perspectief en zelfvertrouwen. Maar hoe vergroot je dat? Net als motivatie kun je zelfvertrouwen niet in iemand stoppen. Maar je kunt het wel ontlokken. Hoe? Door te luisteren met waarderende oren en radicaal andere vragen te stellen. Zelfstandig coach en trainer Sergio van der Pluijm beschrijft in zijn tweede boek van de serie Coachen 3.0 dit keer de methode Oplossingsgerichte Gespreksvoering.

Radicaal andere vragen stellen 

De auteur is van mening dat er te veel wordt geprutst in de coaching wereld en betreurt dit, omdat de wetenschap heel goed weet wat wel werkt. Als je iemand in beweging wilt krijgen moet je niet vragen wat hem tegenhoudt. Vraag liever waar hij op hoopt, wat al werkt en wat een eerste kleine stap kan zijn. 

Luisteren met waarderende oren 

Nu is het stellen van radicaal andere vragen slechts de helft van deze methode. De andere helft komt neer op actief luisteren met waarderende oren. Soms is dit heel gemakkelijk en soms komt dit neer op ‘goud zoeken in de modder’ en juist dan is het de moeite waard. De coachee voelt zich dan echt gezien en gewaardeerd. Sergio citeert hierbij graag de psycholoog Feuerstein: ‘Only when you are prepared to look at someone’s strengths, you can touch their weaknesses’. 

Cover-voor_Coachen_deel2

Drie gouden ingrediënten 

Sergio wil deze prachtige, bewezen effectieve methode nog toegankelijker maken. In zijn ogen kunnen vooral docenten, sociale dienstmedewerkers, reclasseringsambtenaren en andere coachende professionals er veel profijt van hebben omdat de methode heel snel werkt en mensen voor vol aanziet. Tegelijkertijd is de methode goed te leren en komt er bij beoefenaars significant minder burn-out voor. In zijn boek schrijft hij dat het de kunst is om zo snel mogelijk toe te werken naar een cocreatie relatie, een stip aan de horizon 

Meer informatie en bestellen

Klik hier voor meer informatie over de auteur en de bibliografische gegevens van het boek. Klik op onderstaande knop om het boek te bestellen.

Nu bestellen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *