Een zakelijk boek in de ramsj doen

Een zakelijk boek verramsjen is volgens sommigen net zo erg als een pallet boeken bij het grofvuil zetten. Toch kan het in de ramsj doen van je boeken interessant zijn. Maar let wel goed op de gevaren die daaraan kleven.

Het Boekenschap zet de gevaren van het in de ramsj doen van boeken op een rij. Het verramsjen van een restpartij boeken betekent het doorverkopen aan een partij, die elke prijs voor het boek mag vragen die hij wil. Hoe doe je een boek in de ramsj? Heel simpel, door de vaste boekenprijs op te heffen.

Gevaar 1.  Eens in de ramsj, altijd in de ramsj

ramsj-nrc101230-tekening Peter van DongenBedenk goed voordat je een boek in de ramsj doet. Wanneer je de vaste boekenprijs van een boek opheft, dat mag van het Commissariaat van de Media pas na 1 jaar na verschijnen, kun je ervoor kiezen om de vaste boekenprijs los te laten. Het boek mag dan voor ieder denkbaar bedrag aangeboden worden in de vrije handel. Een weg terug is er dan niet meer.

Gevaar 2. Denk aan de reputatie van de auteur

Sommigen zeggen dat het verramsjen van een boek een stempel drukt op de kwaliteit van de auteur. Geen enkele auteur zou zijn boek in de ramsj willen zien belanden, zeker niet direct al na een jaar. Het kan de reputatie van een auteur en uitgever danig schaden wanneer boeken zomaar in de ramsj belanden.

Gevaar 3. Let goed op het contract met de auteur

Soms staat in auteurscontracten dat de uitgever het boek niet eerder dan drie jaar na verschijning in de ramsj mag doen. Deze bepaling staat vaak in contracten, zodat schrijvers niet benadeeld worden. Een boek kan de eerste maanden na lancering worden gezien als een versproduct. De houdbaarheid is kort. Na een jaar is de rek er vaak volledig uit, waardoor de uitgever geneigd kan zijn om het boek aan een opkoper aan te bieden. Een bepaling in het auteurscontract kan dat tegenhouden. Schendig van die afspraak is uiteraard uit den boze. Soms worden deze afspraken door uitgevers toch geschonden, door boeken bewust te beschadigen. Sommigen tekenen met een viltstift een streep op de pagina’s van een nieuw boek, zodat een deel van de oplage in de ramsj kan.

Gevaar 4. Het levert vaak niet veel op

Verramsjen is niet lucratief. Opkopers van boeken hebben niet veel over voor een partij boeken waar de loop uit is. Soms betalen ze een euro per boek, soms veel meer of veel minder. Het ligt aan de afspraken die de uitgever of de auteur in eigen beheer met de inkoper maakt.

Bedenk dus goed voordat je een boektitel in de ramsj doet.

Enkele adressen van boekenopkopers in Nederland:

Heeft u ook adressen van boekeninkopers? Schrijf het onderaan deze blog bij de reacties.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *