Boektitel bedenken met hulp van Titelbank

Titelbank: de schatkamer van alle boektitels

Titelbank is onmisbaar voor elke uitgever in eigen beheer. Deze enorme database maakt het je makkelijker om een goede boektitel te kiezen.

Titelbank is gekoppeld aan Bureau ISBN en aan het Centraal Boekhuis. Het is een enorme databank met daarin alle titels van Nederlandstalige boeken, verschenen vanaf 1970. Als je niet zeker weet of de titel die je aan je boek wilt geven al bestaat, kijk je gewoon even op de website van Titelbank.

Hoe zoekt je doelgroep?

Probeer eens na te gaan hoe iemand uit je doelgroep zal zoeken op je boektitel in bijvoorbeeld Bol.com. Schrijf gewoon eens tien zoekwoorden op waar je denkt dat je lezers op zullen zoeken. Als je die zoekwoorden vervolgens in Titelbank intypt, zie je direct allerlei gerelateerde boeken staan. Zo weet je meteen of de titel die je in gedachten had, al bestaat. Daarnaast is het een uitstekende manier om jouw briljante titel snel vast te leggen. Dat doe je via Bureau ISBN. We hebben daar al eerder een uitgebreid artikel over geschreven.

Verrijkte data

Naast het vastleggen van de titel van je boek is Titelbank geschikt om zogeheten verrijkte informatie in te geven. Denk aan de voorkant van je boek als afbeelding, de achterflap, extra NUR-codes, trefwoorden en bijvoorbeeld recensies. Als je dat niet doet, is je boek minder goed vindbaar en dus minder goed zichtbaar.

verrijkte titelinformatie titelbank cb

Je kunt zelfs de prijs van je boek ingeven op Titelbank. En een inkijkexemplaar als pdf, zodat de lezer het boek online alvast kan doorbladeren.

Het voordeel ten opzichte van CB Online

Wat is nou het grote voordeel van Titelbank ten opzichte van CB Online (de database van het CB)? Voor CBOnline moet je een abonnement hebben. Ook moet de titel aangemeld worden in dat systeem, voordat het zichtbaar is. Titelbank is gratis toegankelijk voor iedereen. Je hebt CB Online nodig om bestelbaar te zijn bij de fysieke boekwinkel. Maar als je dat niet wilt of niet nodig hebt en je boek toch optimaal vindbaar wilt maken, is het aan te raden om de informatie in Titelbank zo volledig mogelijk in te vullen.

Titelbank is ontwikkeld door het CB, in samenwerking met de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Uitgevers voor Vak en Wetenschap. Alle in Nederland en Vlaanderen uitgegeven titels met een ISBN staan in de database. Het mooie is, dat ook titels die niet meer leverbaar zijn, online nog steeds te raadplegen zijn in Titelbank. Wie een nieuw ISBN aanvraagt, hoeft niets te doen om het boek op Titelbank te krijgen; dat gebeurt helemaal vanzelf.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *