De kosten bij het uitgeven van een boek in eigen beheer

Uitgeven in eigen beheer levert meer op dan uitgeven via een uitgever. Tenminste, als je het goed aanpakt. In dit artikel zetten we de kosten voor uitgeven in eigen beheer op een rij. Wat zijn de grootste kosten en hoe kun je die zelf beïnvloeden?

Een boek uitgeven in eigen beheer kan hoge kosten met zich meebrengen als je niet goed kijkt waar je je geld aan uitgeeft. De belangrijkste kostenpost blijft het fysiek drukken van je boek, tenzij je kiest voor een e-book. De eerste tip heeft daar dan ook meteen mee te maken:

Tip 1. Ga bewust om met kleur in je boek

Het inschatten van de kosten voor het drukken van je boek is best lastig, maar als je uitgaat van een aantal basisprincipes, kun je veel geld besparen. Is het nodig om je hele boek in kleur te drukken? Drukken in zwart-wit is aanmerkelijk goedkoper. Je kunt ook overwegen om één steunkleur, bijvoorbeeld rood of groen, te gebruiken. Bij Printing On Demand betaal je vaak voor het aantal pagina’s dat je in kleur laat drukken. Als je boek 96 pagina’s telt en je wilt alleen pagina 51 tot en met 60 in kleur, dan betaal je ook alleen maar kleurtoeslag voor die tien pagina’s.

Tip 2. Laat goedkoop drukken in het buitenland

Drukken in het buitenland (Polen, Tsjechië of Slowakije) is aanmerkelijk goedkoper dan drukken in Nederland. Houd rekening met een wat langere levertijd (ongeveer 4 weken). De drukkers in het buitenland doen niet onder voor de Nederlandse drukkers in kwaliteit. Echter, de manuren kunnen zij veel voordeliger inkopen. Het machinepark is over de grens heel up-to-date. Drukken in China kan ook, maar dan is de levertijd meer dan 6 weken. Dat komt door de het verschepen van de boeken in zeecontainers. Wil je weten wat jouw boekproductie gaat kosten als het om het drukwerk gaat? Klik dan even hier.

Tip 3. Zoek hulp in je netwerk

Je kunt veel besparen door zo min mogelijk uit te besteden. Heb je een tante die vroeger lerares Nederlands is geweest? Vraag haar om de tekstcorrecties te doen. Heb je een neef die handig is met computers en websites? Vraag of hij de website voor je boek wil maken. Pas wel op met het uitbesteden aan familie en maak vooraf goede afspraken. Als je een goede vormgever in je netwerk hebt, is het zeker aan te raden om daar gebruik van te maken. Dat kan nogal eens wat schelen in de kosten.

Tip 4. Verdiep je goed in het uitgeven in eigen beheer

Ga niet als een kip zonder kop aan de slag, maar neem even de tijd om je een paar dagen in te lezen in het uitgeven in eigen beheer. Je bent daar nu al mee bezig, door de website van Het Boekenschap te raadplegen. Geweldig! Binnenkort plaatsen we voorbeelden van begrotingen van boekproducties op deze website. Als je vragen hebt, kun je hieronder een reactie achterlaten.

4 antwoorden
  1. Frank Breuk
    Frank Breuk zegt:

    Goedemorgen,

    Wij hebben een zeer interessante cursus gehad. De cursusleidster heeft het plan om een boek te schrijven. Ik wil haar hier een beetje bij coachen, omdat ik ervan overtuigd dat er vraag is naar een boek, dat zij in gedachten heeft te schrijven.

    Kunt u aub een inschatting van kosten geven, voor het publiceren van een boek zowel in Eigen Beheer, als ook als het boek door jullie in beheer wordt genomen, op basis van een oplage van 500 boeken, 1000 boeken en 5000 boeken.

    Dank u bij voorbaat voor de door u te nemen moeite.

    Vriendelijke groet,

    Frank Breuk

    PS Printen in het buitenland is geen probleem

    Beantwoorden
    • Maarten Beernink
      Maarten Beernink zegt:

      Dag Frank,

      Bedankt voor de belangstelling voor Het Boekenschap. Het Boekenschap faciliteert alleen bij boeken in eigen beheer, dus ik beperk me even daartoe. Vanzelfsprekend kunnen wij een concurrerende offerte voor drukwerk uitbrengen. Als u het formulier invult op http://www.hetboekenschap.nl/offerte, dan komt er automatisch een prijs naar u toe voor het drukwerk. Voor de vormgeving kunnen we ook een prijs maken. Het is belangrijk om de cursusleidster te overtuigen van het feit dat een boek eigenlijk noodzaak voor haar is. Ik weet zeker dat dit haar cursus een grote duw in de rug zal geven. We zijn erg benieuwd naar het resultaat!

      Maarten

      Beantwoorden
  2. F. Sahin
    F. Sahin zegt:

    Hoe zit het met ISBN? Vraag je dat zelf aan of kan het ook zo dat de uitgever zijn eigen isbn gebruikt onder ‘uitgave onder eigen beheer’ of valt dat niet onder eigen beheer? Ik maak alle kosten en de uitgever zet zijn ISBN in het boek? Is dit correct of niet? Ben ik dan niet misleidt? Kan een uitgever mij aanmelden bij CB Met mijn eigen aangevraagde ISBN ?

    Beantwoorden
    • Maarten Beernink
      Maarten Beernink zegt:

      Bedankt voor je reactie, F. Sahin. Het ISBN is geen intellectueel eigendom van een boek, het is enkel een nummer zodat boekhandelaren en consumenten je boek makkelijker kunnen vinden. Ze komen met dat nummer uit bij degene die het boek verspreidt. Als je het boek als auteur in eigen beheer uitgeeft, kun je best een derde partij (een uitgeverij bijvoorbeeld) opdracht geven om het boek te verzenden. Zo werkt Het Boekenschap zelf ook. Wij vragen de ISBN aan, maar de auteur blijft altijd intellectueel eigenaar van het hele boekenproject. Dat staat los van het ISBN. Houd dat altijd goed in de gaten.

      Je tweede vraag is: kan een uitgever mij aanmelden bij het CB met mijn ISBN? Antwoord: dat kan wel, maar is niet handig. Via Bureau ISBN moet het ISBN dan overgenomen worden of zo ingesteld dat de uitgever de rechten krijgt om dat ISBN via CB te distribueren. Meer info daarover via Bureau ISBN op ISBN.nl.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *