Wat David Allen ons kan leren over slim werken

Hoe zorg je ervoor dat je bij grote spelers in het vizier komt? Jaap-Willem Mol gebruikte het medium video om zijn boek en visie te promoten. Lees hier hoe hij om de tafel kwam te zitten met een van zijn grootste voorbeelden.

Hoe krijg je het voor elkaar: om de tafel met de grootste goeroe binnen je vakgebied? Jaap-Willem Mol is met Arie Lievaart auteur van Vergaderverkalking. Het boek leert je om efficiënter te vergaderen. Rondom het boek hebben deze auteurs een uitgekiende marketingstrategie opgezet. Een van de onderdelen daarin is YouTube. We delen hier de YouTube-strategie van deze auteurs, omdat dit een zeer succesvolle aanpak is, professioneel opgezet en een voorbeeld voor anderen kan zijn. Lees hier hoe ze het voor elkaar kregen om te spreken met dé grootheid binnen hun vakgebied.

video-boek-vergadervragen

 1. Verzin een overkoepelend thema

Het boek Vergaderverkalking gaat over slim vergaderen. Daaromheen is een reeks video’s opgenomen, die de auteur een naam hebben gegeven: VERGADERVRAGEN. Op die manier maakt de video meteen onderdeel uit van een beleid, er zit een visie achter. Zo heel moeilijk is dat niet, maar je moet er wel even over nadenken als je YouTube-marketing wilt gaan inzetten.

2. Kies een bedrijf dat aantoonbaar succesvol is in jouw branche

Ga op zoek naar een bedrijf dat in jouw vakgebied voorop loopt. In het geval van Jaap-Willem en Arie is dat het bedrijf Decos, een bedrijf dat compleet papierloos vergadert. Wie als personeelslid een kopietje wil maken, moet zich eerst een weg banen door de ballenbak. Ja, je leest het goed, het kopieerapparaat staat opgesteld in een soort IKEA-ballenbak om het papiergebruik sterk te ontmoedigen. Op 0:56 minuut in deze video zie je deze ballenbak:

Het gevolg van deze aanpak was dat interviewer en auteur Jaap-Willem een voet tussen de deur bij Decos kreeg. Op een leuke, inhoudelijke manier. Dit is echt het nieuwe verkopen. Nieuwsgierig zijn naar wat de ander doet en op zoek zijn naar punten waarop de bedrijven elkaar kunnen versterken.

Belangrijk is ook de omschrijving die de auteurs aan deze video meegaven:

Hoe maken vergaderingen het bedrijf Decos succesvol? Wat is de rol van software bij vergaderingen en: is het nog wel nodig om fysiek bij elkaar te zitten in een vergadering? Antwoorden op die vragen vind je in deze editie van Vergadervragen.

Ga op zoek naar een goeroe in je vakgebied

Een andere succesvolle strategie is het vinden van een goeroe binnen je vakgebied. De jongens van Vergaderverkalking hebben dat ook voor elkaar gekregen. Grappig genoeg via het bedrijf Decos, dat de deuren voor hen opende. Daar liepen ze niemand minder dan David Allen tegen het lijf, de man achter
de wereldwijde bestseller Getting things done.

David Allen wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest invloedrijke denkers op het gebied van productiviteit. Door deze goeroe te interviewen, geef je je volgers niet alleen veel toegevoegde waarde, maar plaats je je ook meteen in de top van het spelersveld als het gaat om experts in efficiënt vergaderen. ‘Nou, ze hebben met David Allen om de tafel gezeten. Dan zullen ze wel weten waar ze het over hebben.’ Bijkomend voordeel van het interviewen van een grootheid binnen je vakgebied is dat je alles kunt vragen wat je wilt. Je zit dan in de rol van journalist. Die input kun je dan weer gebruiken voor je nieuwe boek. (Of had je dat zelf ook al bedacht, Jaap-Willem?)

Wie is de goeroe binnen jouw vakgebied?

In welk vakgebied ben jij werkzaam? Kun je een goeroe of hotemetoot bedenken die in jouw branche extreem veel volgers heeft? Ik zou het leuk vinden om dat hieronder te lezen. Daarmee inspireer ook jij andere auteurs weer, net als Jaap-Willem met zijn boek en filmpjes over slim vergaderen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *