Videomarketing: appeltje eitje?
Veel auteurs zien huizenhoog op tegen het opnemen van filmpjes over hun boek of expertise. Ze zien te veel beren op de weg. Toch kun je in vijf stappen een goede, professionele video online zetten.
Videomarketing voor je boek
Je boek is het uithangbord voor je bedrijf. In tekst en beeld verleid je de lezer en bouw je aan een vertrouwensband. Zodra de lezer je beter kent, is het makkelijker om producten te verkopen. Naast een boek is video daar een uitermate geschikt middel voor. Toch zetten heel weinig auteurs YouTube in om zichtbaarder te worden.
Stap 1: bepaal je budget
Video’s opnemen kan heel goedkoop, maar ook heel duur. Je kunt een video opnemen met een goede mobiele telefoon of kiezen voor een professionele camera met camera- en geluidsman. Je kunt kiezen voor een studio of op locatie opnemen, binnen of buiten. Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet, maar bepaal wel van tevoren waar je verwachtingen liggen. Dan weten de mensen die je inhuurt dat ook. En bezuinig nooit op goed geluid, want dat is cruciaal om de boodschap over te brengen. Laat eerst een testfilmpje maken om te testen of beeld- en geluidskwaliteit zijn wat je ervan verwacht.
Stap 2: schrijf een script
Begin niet meteen met filmen, maar schrijf eerst een script. Daarin staat wat je wilt vertellen en wat er op de video te zien is. Beschrijf dit zo gedetailleerd mogelijk, bijvoorbeeld in stappen van 5 seconden. Voor een filmpje van een minuut heb je dan 12 uitgewerkte tekstregels. Maak twee kolommen. Beschrijf in kolom 1 wat de kijker moet zien en beschrijf in kolom 2 wat je gaat vertellen, wat de tekst is, dus wat de kijker hoort.
Stap 3: ga opnemen
Plan voldoende tijd in om de video’s op te nemen. Bijvoorbeeld een hele dag. Zorg ervoor dat je (als je dat wilt) meerdere opnamelocaties hebt. Wie het belangrijk vindt, kan ook zorgen voor telkens andere kleding. Praat rustig en beschouw de camera als je beste vriend. Word één met de lens en doe jezelf niet mooier of beter voor dan je bent. Wees gewoon jezelf.
Stap 4: besteed de montage uit
De videomontage, de editing, kost zeeën van tijd. Professionele video-editers doen dat in een fractie van de tijd die jij ermee bezig bent.
Stap 5: plaats de video op YouTube
Laat de video door de editor op YouTube plaatsen. Eerst even met een verborgen link, zodat jij de video kunt goedkeuren, en daarna openbaar. Schrijf zelf de begeleidende teksten bij de video, zodat de video ook goed zichtbaar is. Zorg ervoor dat je de video integreert in een blog. En schreeuw daarna van de daken dat je video live staat en ga dat blog promoten, niet de YouTube-link. Deel de url van je bog via Twitter, Facebook, LinkedIn, via een e-mailing aan je volgers.
Herhaal stap 1 tot en met 5 zo’n twintig keer, zodat je een mooi portfolio aan video’s hebt. Het meest effectief is natuurlijk om eerst twintig scripts te schrijven, dan alles op te nemen en het hele pakket ‘over de muur te gooien’ naar de videobewerker.
Voorbeelden
Heel graag laten we voorbeelden zien van video’s rondom auteurs of boeken. Deel deze hieronder en inspireer anderen met je voorbeelden. Wat vind je goed? Wat kan beter? Wat kun je leren van anderen? Waarom maak jij wel of geen gebruik van YouTube als promotiekanaal voor je nieuwe boek?
Binnenkort laten we op deze website veel meer video’s zien die het verhaal ondersteunen. Een goed voorbeeld van een video die waarde toevoegt, is die van auteur André Troost. André heeft een boek geschreven over klantgerichtheid op de winkelvloer. Dat ondersteunt hij met theateravonden die hij zelf verzorgt (en omgekeerd). Een korte videoimpressie van zo’n avond deelt hij met zijn volgers op YouTube. Het geeft een goede indruk van deze auteur en vormt een absolute meerwaarde (vind ik dan).
https://www.youtube.com/watch?v=ZnVEC0KfIGo