Hoeveel pagina’s telt mijn boek?

Hoe bereken je het aantal pagina’s van een nog te maken boek? Stel, het Word-document is klaar. Hoeveel pagina’s beslaat het uiteindelijke boek dan? Dat hangt af van drie factoren:

  • het gekozen lettertype. Een 10-puntsletter van het ene lettertype is niet gelijk aan een 10-punts letter van het andere lettertype
  • de bladspiegel. Dat is de witruimte om de opgemaakte tekst heen. Als de vormgever kiest voor brede marges, wordt het boek dikker dan wanneer je kiest voor smalle marges. Een en ander hangt af van de leesbaarheid.
  • het aantal beelden. Een boek met veel foto’s of illustraties wordt dikker dan een boek zonder beelden.

Hoe bereken je het aantal pagina’s?

turn-the-pageOpen het manuscript in Word en tel automatisch het aantal woorden. Stel: dit zijn 100.000 woorden. Dat aantal deel je door 250. Dat is het aantal woorden dat gemiddeld op een pagina staat. Als je meer woorden op een pagina wilt zetten, kun je richting 300 woorden gaan. Dus 100.000 gedeeld door 250 is 400 pagina’s. Tel daar 10 pagina’s bij op voor colofon, titelpagina en andere pagina’s die niet tot de broodtekst horen, en je komt op 410 pagina’s in totaal. Dat aantal kun je gebruiken om de eerste offerte voor drukwerk aan te vragen. Dat kan op deze website: www.hetboekenschap.nl/offerte. Let op: het aantal pagina’s moet een veelvoud zijn van 16, zie hieronder.

Minder lucht, meer tekst

Als je kiest voor minder lucht op een pagina en een wat kleinere letter, dan ga je bijvoorbeeld op 300 woorden per pagina zitten. Het aantal pagina’s is dan ook weer het aantal woorden (100.000) gedeeld door 300 is 333 pagina’s. Stel dat je 40 fotopagina’s in je boek wilt opnemen, dan moet je die er natuurlijk wel bij tellen. Het totaal is dan 333 + 40 = 373 pagina’s.

katernen

Veelvouden van 16 (of 32) pagina’s

Een vuistregel bij het maken van een boek door een drukker is dat het aantal pagina’s deelbaar moet zijn door 16. Liever nog door 32. Dat betekent in dit laatste voorbeeld 373 gedeeld door 16 is 23,3. Dat is afgerond 23. Wij adviseren dus om voor 23 katernen te kiezen. Dus 23 maal 16 pagina’s is 368 pagina’s. We adviseren in dit geval om een offerte op te vragen voor 368 pagina’s.

Afhankelijk van het formaat

De grootte van het boek is hier natuurlijk van groot belang. In een klein boek gaan minder woorden op een pagina dan in een groot boek. Deze regel is gebaseerd op een gemiddeld boek van ongeveer 17 x 24 centimeter. Als u exact wilt weten hoeveel pagina’s uw boek zal beslaan, dan zal de vormgever daarover uitsluitsel kunnen geven.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *