Hoe voer ik wijzigingen door in een ePub?

Er zijn meerdere manieren om een ePub te maken. De ePub is het huidige standaardformaat voor een e-book. Maar wat nou als je wijzigingen wilt aanbrengen in de tekst?

Bij papieren boeken is een tekstwijziging lastig. Je hebt net 1000 exemplaren laten maken en dan kom je erachter dat er een zetfout in het boek zit. Daar kun je na het drukken niets meer aan veranderen. Bij epubs ligt dat gelukkig anders.

Wijzigingen aanbrengen in een ePub

Als je wijzigingen wilt doorvoeren in een ePub, kun je op twee manieren te werk gaan. Ten eerste kun je het bronbestand wijzigen (meestal een InDesign-bestand) en daar een nieuwe export uit draaien. Je exporteert het InDesign-bestand dan als ePub. Dat lijkt makkelijk, maar de praktijk leert dat het bestand altijd professioneel gecontroleerd moet worden. Ieder stukje code dat onjuist is, zorgt voor problemen bij de grote webwinkels voor e-books.

zip

Een andere mogelijkheid om een tekstwijziging door te voeren is door te werken met het bestaande ePub-bestand. Je moet dit bestand dan openen, wijzigen en weer inpakken. Een ePub is in feite niets anders dan een ZIP-bestand, een ingepakt bestand. Met zip- en unzip-programma’s voor epubs (gratis te downloaden via internet), kun je wijzigingen aanbrengen in de epub, zonder dat je de kosten moet betalen voor een intermediair. Ook hier geldt: bezint eer ge begint.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *