Boek laten drukken, hoogwaardig in Tsjechië

Wie een boek wil laten drukken in eigen beheer, kan niet om een drukkerij heen. Het Boekenschap geeft de 7 belangrijkste tips voor het kiezen van een drukker.

Je boek laten drukken of printen?

Je boek is klaar of het einde is in zicht. Een van de grootste kostenposten is de drukkerij. De keuzes die je nu moet maken, zijn bepalend voor de rest van het proces en voor de kosten.

Tip 1: boven of onder 200 stuks?

Een belangrijke regel in drukkersland is de volgende: zit je aantal boeken boven de 200 stuks? Dan loont het om je boek te laten drukken in offset. Onder dat aantal kun je beter voor printing on demand (POD) kiezen. De opstartkosten zijn bij die techniek veel lager. POD is interessant van 1 tot 200 boeken. De belangrijkste reden daarvoor is dat de opstartkosten bij printen veel lager liggen.

Tip 2: bespaar door te overleggen met je vormgever

Belangrijk is om van tevoren na te gaan of je kleur in je boek wilt gebruiken. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop de vormgever werkt. Je kunt grofweg gezien bij de meeste drukkerijen uit zes verschillende smaken kiezen:

  • Optie 1: printen, compleet fullcolour (FC)
  • Optie 2: printen met op slechts enkele pagina’s full-colour, de rest zwart. De vormgever moet dan weten bij POD welke pagina’s in kleur opgemaakt moeten worden.
  • Optie 3: printen, compleet zwart.
  • Optie 4: drukken, full-colour. Het hele boek kan in kleur worden gemaakt.
  • Optie 5: drukken, met 1 of meerdere katernen (veelvouden van 16 pagina’s) in kleur, de rest zwart-wit.
  • Optie 6: drukken, compleet zwart-wit.

Tip 3: breng de vormgever in contact met de prepress

Veel ruis op de lijn kun je wegnemen door de vormgever direct te laten communiceren met de afdeling prepress van de drukker. Meestal stuurt de vormgever de opgemaakte PDF naar de drukker. Eentje voor de omslag en een voor het binnenwerk. Dit zijn geen gewone PDFs, maar Certified-PDFs (cPDFs), precies volgens de specificaties van de drukkerij. De vormgever moet wel van tevoren weten hoe hij de PDF moet opslaan. Die informatie ontvangt hij altijd van de drukker.

Tip 4: verdiep je in het proces

Tekst en beeld worden bij printen direct vanaf de computer naar de drukpers gestuurd, vergelijkbaar met de printer thuis. De gemiddelde lezer zal het kwaliteitsverschil tussen printen en drukken niet zien. Zelfs kenners hebben er grote moeite mee. Er bestaat een groot verschil in prijs tussen kleur en zwart-wit. In kleur printen is beduidend duurder. Een groot voordeel bij printen is dat de vormgever heel precies kan aangeven welke pagina in kleur moet worden geprint. Stel dat het boek 192 pagina’s telt. Pagina 1,3,5, 109 en 132 moeten in kleur. De klant betaalt dan slechts de kleurendruk voor die pagina’s. Verdiep je in het proces van het drukken, daarmee bespaar je uiteindelijk veel geld.

Tip 5: printen is ideaal voor testboeken

Het printen van een boek is ideaal als je je boek snel in handen wilt hebben en her en der wilt verspreiden. Waarom meteen 1000 of meer boeken laten drukken als je eerst een mini-oplage van vijftig stuks kunt laten maken?

  • Het grote voordeel daarvan is dat boekinkopers alvast een exemplaar toegestuurd kunnen krijgen, evenals journalisten en invloedrijke bloggers.
  • Zij kunnen dan alvast schrijven over het boek, zodat er een hype, een buzz rond het boek ontstaat. Het laten drukken van boeken in een grote oplage kan dan op een later tijdstip plaatsvinden, wanneer duidelijk is hoe groot de vraag ongeveer zal zijn.
  • Ook is het aan te raden om een voorintekenlijst (met korting) aan te leggen voor de snelle beslissers. Maar nu gaat het alweer over boekmarketing, terwijl we het over de druktechnieken zouden hebben.

Tip 6: offset bij grotere aantallen

En dan het drukken zelf. We praten hier over de meest hoogwaardige druktechniek, offsetdruk. Dit kost veel voorbereiding, omdat de platen op de pers exact op de juiste positie moeten liggen. Groot voordeel is de precisie, vooral bij kleurgebruik. Bij grote aantallen is offset drukken beduidend goedkoper dan printen.

Tip 7: drukken in het buitenland: waarom niet?

Een boek drukken in Nederland is relatief duur. Exemplaren maken over de grens kan ook heel goed. Als je in China laat drukken is de extra tijd die nodig is voor transport en inklaring 30 dagen, maar er is ook een andere oplossing: in Oost-Europa. De meeste Nederlandse grote uitgeverijen kopen tegenwoordig over de grens in. Ook in Polen en bijvoorbeeld Tsjechië en Slowakije zijn milieugecertificeerde drukkerijen, dus duurzaam drukken over de grens kan wel degelijk. Zeker bij drukken in het verre oosten zouden de voordelen sterk moeten opwegen tegen de nadelen voor het milieu.

Ver weg produceren kan nog steeds duurzaam zijn. Maar pas wel op: soms is de kwaliteit van drukken in het buitenland slecht te controleren. De laatste jaren ontstaan er echter bedrijven die bemiddelen in drukwerk, zogenaamde drukwerkmakelaars. In ruil voor een percentage van de opbrengst bewaken zij de kwaliteit van uw drukwerk over de grens. Er is dan juist een heel goede controle op het proces.

Een boek drukken iets dichter bij huis, in Polen, Hongarije of Tsjechië is tegenwoordig ook heel populair. Daarvoor is het niet nodig om zelf eerst onderzoek te doen in die landen, want sommige Nederlandse uitgeverijen besteden hun werk nu al uit aan deze landen, omdat ze zelf niet tegen de lagere loonkosten kunnen concurreren. Het Boekenschap heeft ook zeer goede banden met kwaliteitsdrukkers in Tsjechië en Slovenië, die instaan voor een excellente kwaliteit van het drukwerk.

Is dat wel milieuvriendelijk?

Ja, maar let wel goed op. Ga alleen in zee met een drukkerij die FSC-gecertificeerd is. Dat betekent dat ze geen papier gebruiken waarvoor tropische oerbossen hebben moeten wijken. Door de boekenprijs heel iets hoger te maken, kunt u toch duurzaam uitgeven. Bovendien mag je het logo van het Forest Stawardship Counsil (FSC) gebruiken in je boek, mits dus de drukkerij gecertificeerd is. Dit wordt in de toekomst steeds belangrijker. Ook consumenten zijn zich veel meer bewust van de waarde van een duurzaam geproduceerd boek. Dus: drukken in het buitenland kan heel goed.

Scherpe offerte nodig?

Door onze gebundelde inkoopkracht kunnen wij vaak een lagere prijs bedingen bij de grote drukkerijen. Klik hier om een offerte aan te vragen voor drukwerk in het buitenland.

1 antwoord
  1. Maarten Beernink
    Maarten Beernink zegt:

    Wist u dat we ook trainingen verzorgen? Klik bovenin het menu eens op Trainingen om ons aanbod te bekijken. Bijvoorbeeld een schrijfcursus of een cursus uitgeven, waarbij het laten drukken in eigen beheer en waar je op moet letten een van de onderdelen is.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *