Een boek drukken, wat zou dat nou kosten?

Een boek laten drukken, is dat voor iedereen weggelegd? Als ik mij richt op uitgeven in eigen beheer, waar loop ik dan tegenaan bij de drukker? Veel mensen hebben de wens om een boek te laten drukken, maar hebben geen idee hoe en waar ze moeten beginnen.boek drukkenEen boek drukken is een eeuwenoud fenomeen. Eerst daarom even wat begrippen en feiten. Vroeger was het alleen weggelegd voor grote uitgevers, die nauwe contacten met de boekdrukkers hadden. De Chinees Pi Chang was de eerste, zo wordt beweerd, die een boek liet drukken. En dan praten we over de elfde eeuw na Christus. De grote opmars van de boekdrukkunst in Nederland en België had plaats in de zeventiende eeuw. De drukker Christoffel Plantijn, die in Antwerpen en Leiden drukte, werd toch wel gezien als de grote held. De laatste grote stap bij het drukken van boeken is de verregaande digitalisering, vooral in de laatste twintig jaar ingezet. Hierdoor is het mogelijk geworden voor iedereen die een PDF tot zijn beschikking heeft, daar een boek van kan laten drukken.

Een boek drukken in het buitenland

Na het laten drukken in Nederland is momenteel drukken in het buitenland heel populair. De lonen zijn vooral in landen als Tsjechië en Polen relatief laag, hetgeen een lagere kostprijs met zich meebrengt. Als drukpersen stilstaan kost het alleen maar geld, dus drukkers doen er alles aan om de persen continu te laten draaien. Over het algemeen geldt: hoe eerder een boek wordt aangekondigd op de drukpers, hoe beter.

Wijzig niet te vaak

boek drukken papierMaar, pas op: wijzigingen in de planning vindt de drukker ook niet fijn. Wat kun je dus het beste doen? Enkele maanden van tevoren een richtprijs opvragen, deze bijstellen in het proces en een week of 8 tot 10 voor de verschijndatum de drukopdracht vergeven. De drukker heeft dan nog tijd om papier in te kopen, persruimte te reserveren en de planning voor het drukken van uw boek zo nauwgezet mogelijk op te volgen. Veel te lang van tevoren reserveren is vaak niet handig, omdat ook aan uw kant wijzigingen in de planning kunnen optreden.

Wat is offsetdruk precies?

We hebben het in dit artikel over offsetdruk. Maar wat is dat precies? Offsetdruk behoort tot de vlakdruk, net als de lithografie. Het principe is heel eenvoudig. Je hebt een grote drukplaat, die wordt gebruikt om het beeld over te brengen. Simpel gezegd wordt er van een PDF een drukplaat gemaakt, die volledig vlak is. Vandaar de term vlakdruk. Offsetdruk werkt op basis van water en inkt. Het water op het onbedrukte deel stoot het vet op het bedrukte deel af. Zonder hier een technische verhandeling te houden, is offsetdruk dé manier om boeken in grote oplagen te drukken.

Goedkoop boeken drukken

Het drukken van boeken kan tegen topkwaliteit en een lage prijs. Die twee hoeven elkaar niet uit te sluiten. Dat boeken drukken vakmanschap is, hoeft hier geen betoog. Toch is het raadzaam om niet over één nacht ijs te gaan en goed advies in te winnen. De belangrijkste factoren die invloed hebben op de prijs zijn de oplage, het formaat, de papiersoort en het aantal pagina’s.

En de kosten?

kosten bij het uitgeven van een boek

Een kostenoverzicht per boek willen drukkers niet graag kwijt. Maar een klein dun boek in een oplage van enkele tienduizenden stuks kost soms nog geen euro. Terwijl een luxe fotoboek met dik papier en harde kaft vijf euro kan kosten bij een oplage rond de 1000 stuks. Datzelfde boek kan echter ook dubbel zo duur worden als de oplage halveert, het formaat verandert of het boek ineens veel dikker wordt dan vooraf gedacht.

En dan nu, drukken maar?

Het blijft lastig, al die verschillende mogelijkheden. De belangrijkste boodschap is echter: verplaats je in de doelgroep. Sla piketpaaltjes en beperk jezelf. Kan het boek ook in de helft van het aantal woorden worden gemaakt? Doe dat dan. Ben je te kort van stof en moet je meer uitleggen? Doe dat! Maak eerst het ideale boek en zoek daar later de juiste vormgeving en druk bij. Het is aan te raden om alvast over het drukwerk na te denken wanneer de vormgever in beeld komt. Als de vormgever een boek op gaat maken in een bepaald formaat, wordt het boek ook in dat formaat gedrukt. Als later blijkt bij de drukker dat het formaat van het boek toch beter iets groter of iets kleiner had gemoeten, omdat dat voordeliger zou zijn, ben je te laat. De vormgever zou zijn werk dan over moeten doen, en dat is zonde van zijn tijd. Dat kost ook geld.

Het ideale stappenplan voor het drukken van een boek ziet er als volgt uit:

  1. Bepaal aan de hand van de doelgroep hoe de ideale uitgave eruit ziet.
  2. Zorg voor een aantal voorbeeld-boeken (referentiemateriaal) en laat dat zien aan de vormgever en aan de drukwerkbemiddelaar. Niet alleen: wat vind je zelf mooi, maar ook: wat vindt de klant of de lezer mooi.
  3. Overleg goed met de vormgever en bepaal samen de omvang van het boek en het formaat. Dat zijn de twee belangrijkste elementen bij de voorbereiding van het drukken van een boek.
  4. Overleg alvast met de drukker en laat een offerte maken, enkele maanden voor de start van de boekproductie. Vraag gerust prijzen op voor meerdere oplagen.
  5. Stel de offerte ongeveer 10 weken voor de start van de boekproductie bij indien nodig en geef de order tot het laten drukken van uw boek.

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *